Горд и със сълзи на очите първият треньор на финалистката в боксовия турнир на олимпийските игри в Токио Стойка Кръстева (кат. до 51 кг) - Стефан Петков, изгледа мача на българката.

Минути след победата ѝ над японката Цукими Намики, наставникът, открил таланта на родната спортистка, сподели, че тя е направила на ринга абсолютно всичко както трябва и е била много добре подготвена за срещата, която спечели след пълно съдийско единодушие.

"Гордея се с успеха на Стойка! Игра много правилно - технически, тактически и физически беше подготвена. Направи всичко, което трябваше, за да победи. Надигра съперничката си. Когато трябваше, контрираше, нападаше. Предполагам, че ще вложи всичко, за да бъде на първо място", заяви той в предаването "Тази сутрин" директно от Балчик.

Снимка: Lap.bg

Петков разкри, че е забелязал таланта на бъдещата двукратна европейска шампионка на... футболно игрище. А да я привлече към тренировките по бокс не е било никак лесно.

"През 1999 г. треньорите обикаляхме училищата и подбирахме и децата. Стойка я видях на едно футболно игрище, играеше с момчетата. Позагледах се доста упорито. Реших да я поканя да дойде в спортната зала. Не се случи от първия път. Ходих втори, трети. На четвъртия реших да се срещна с нейните родители. Заведе ме тя до тях и се установи, че с нейния баща се познаваме добре, той е 2 години по-голям от мен, играли сме заедно, в една махала сме били. Така тръгна да се занимава с бокс", разказа той.

Още след първите занимания Стойка Кръстева е показала впечатляващ талант, като се е противопоставяла дори на по-опитните.

Снимка: Lap.bg

"Тогава не бяха отделени девойките от жените и бяха смесено. Още първите срещи се наложи, открои се и то срещу жени. Тя беше 15-годишна. Така тръгна", заяви Петков.

Финалът в Токио е в събота (7 август), а на ринга Кръстева ще се изправи срещу добре позната съперничка - Бусе Наз Чакъроглу (Турция). Срещу нея българката има победа и загуба до момента.