Папа Франциск определи покойния си сънародник Диего Марадона като "поет на терена" и "велик шампион", говорейки за него в интервю пред авторитетния италиански вестник "Гадзета дело Спорт". Според главата на Римокатолическата църква, легендарният аржентински футболист, който си отиде от този свят на 25 ноември на 60-годишна възраст, е бил и "много крехък човек".

"Срещнах Диего Марадона на "Мач на Мира" през 2014 г. Спомням си с удоволствие всичко, което той направи за Scholas Occurrentes - организацията, която се грижи за нуждаещите се по цял свят. На терена беше поет и велик шампион, който носеше радост на милиони хора в Аржентина и Неапол! Бе и един много крехък човек."

"Имам личен спомен, свързан със световното първенство през 1986 г., когато Аржентина триумфира благодарение на Марадона. Бях във Франкфурт. Беше труден период за мен, учех езика и събирах материали за моята дисертация. Не можах да гледам финала на световното първенство, научих за победата на Аржентина над Германия на следващия ден, когато, по време на урок по немски език, едно японско момче написа на черната дъска "Да живее Аржентина!"

"Помня момента като победа на самотата, защото нямаше с кого да споделя радостта от този спортен успех, а красотата на радостта се състои именно в това."

"Когато научих за смъртта на Марадона, аз се помолих за него и изпратих на семейството му молитвена броеница с няколко думи за утеха.", сподели още Папа Франциск.

Освен фен на футбола, и в частност на аржентинския "Сан Лоренцо", в юношеските си години Папа Франциск е играл като вратар.