Най-престижното колоездачно състезание в света - "Тур дьо Франс", ще бъде отложено от организаторите, след като вчера президентът на Франция Еманюел Макрон обяви удължаване на карантината в страната до 11 май. Заради кризата с коронавируса забраната за провеждане на масови събития ще бъде поне до средата на юли.

Тазгодишното издание на Обиколката на Франция трябваше да започне на 27 юни в Ница и да завърши на 19 юли в Париж. Организаторите все още са решени състезанието да се проведе, като в момента обсъждат нови дати, сред които 25 юли - 16 август.

Възможно е обаче "Тур дьо Франс" да се проведе в края на лятото, за да бъде избегната нова възможност от провал на събитието заради пандемията.

"Джиро д'Италия", което трябваше да се проведе от 9 до 31 май, вече бе отложено, но без да се насрочва нова дата, докато организаторите на третото голямо състезание през сезона - "Ла Вуелта а Еспаня", все още държат да го проведат по график от 14 август до 6 септември. 

Преди ден Жан-Франсоа Миньо от Френския национален център за научни изследвания и автор на книгата "История на "Тур дьо Франс" заяви, че отмяна на надпреварата би могла да доведе до финансов крах за целия сектор на професионалното колоездене.

"Повечето спонсори са в колоезденето само заради Тура, целият спорт е центриран около тази надпревара. Ако тези спонсори инвестират пари, то е защото телевизионните зрители разпознават екипите на отборите, а това е единственото състезание с толкова голяма аудитория. Почти няма други спортове, които толкова да зависят от едно-единствено състезание", каза Миньо.

bTV призовава: останете си вкъщи!