Новак Джокович ще бъде депортиран. Министърът по имиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук се възползва от правото си и този път окончателно анулира визата на сърбина.

По всяка вероятност решението на министър Хоук означава, че Джокович няма да има право да влиза в Австралия през следващите три години.

В съобщение на министерството се казва:

"Днес упражних властта, дадена ми по член 133С (3) на Миграционния акт и анулирах визата на мистър Новак Джокович. Решението се базира на здравни основания и такива, свързани с реда в страната.

В обществен интерес бе то да бъде взето.

То следва стриктно правилата и не влиза в конфликт със съдебното решение от 10 януари тази година, което бе взето на процедурни и документални основания.

Запознах се с всички документи и информация по случая, преди да произнеса решението си."

Очаква се световният номер 1 да обжалва и този път.

Премеждията на носителя на 20 титли от Големия шлем започнаха още с пристигането му в Австралия на 6 януари. Той обяви ден преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус. 

Снимка: Reuters

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти. 

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

Снимка: /Twitter

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за Джокович. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември. 

Снимка: Reuters

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист. 

Германското издание "Шпигел" пък разследва евентуална фалшификация на теста на сърбина. При проверка, той първо е давал отрицателен, а след това положителен резултат. 

Стана ясно още, че Ноле е подал невярна информация при влизането си в Австралия. Той е заявил, че не е пътувал извън родината си в предишните 14 дни, въпреки че на Нова година е бил в Испания. За това неразбирателство тенисистът обвини агента си. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако адвокатите на тенисиста не спечелят обжалването, той ще пропусне възможността да се бори за 10-а титла от Australian Open и рекордна 21-а в Шлема.

Турнирът започва на 17 януари.