Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу. 

Легендарният щангист е издъхнал в болницата МЕМОРИАЛ-Атакьой в Истанбул, в която му бе извършена трансплантация на черен дроб. Преди една седмица Наим бе опериран от мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на системи.

Кончината на световноизвестния щангист потопи в скръб неговите близки, приятели, почитатели, спортните деятели, Турция и България, на които е носил медали от големи състезания.

ТОВА Е НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 г. в село Птичар, област Момчилград. Откритие на Папата на световните щанги Иван Абаджиев, който работи с него от 12 до 19-годишна възраст.

Трикратен пореден олимпийски шампион като и трите пъти печели титлата от името на Турция: Сеул’88 (Южна Корея), Барселона'92, Атланта’96 (САЩ). Участва за четвърти пореден път на олимпийски игри, но в Сидни през 2000 г. напуска подиума с три неуспешни опита, след което слага край на феноменалната си 17-годишна кариера. Олимпийска титла с България няма, защото през 1984-та страната ни бойкотира Лос Анджелис заедно с останалите страни-поддръжници на СССР.  

Снимка: БТА

Седемкратен световен шампион. Два пъти за България: Сьодертале’85 (Швеция), София’86 (България) и пет пъти за Турция: Атина’89 (Гърция), Донауешинген’91 (Германия), Мелбърн’93 (Австралия), Истанбул’94 (Турция), Гуанджоу’95 (Китай). През целия си състезателен път прави общо 46 поправки на световните рекорди. До олимпийските игри в Сеул вече има регистрирани 32 световни рекорда, макар че по това време е само на 21 години.

Седемкратен европейски шампион. Три пъти за България: Витория’83 (Испания), Катовице’85 (Полша), Карл-Маркс Щадт’86 (ГДР) и четири пъти за Турция: Кардиф’87 (Великобритания), Атина’89 (Гърция), Соколов’94 (Чехия), Варшава’95 (Полша).

Снимка: БТА

В хода на Възродителния процес у нас през 80-те години на миналия век името му е сменено на Наум Шаламанов. Това го провокира да потърси убежище в Турция. По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 г. щангистът бяга и се укрива в турското посолство, откъдето е транспортиран в южната ни съседка. Там е взет под крилото на тогавашния президент на страната Тургут Йозал – виден защитник на българските турци, засегнати от Възродителния процес в България. Йозал дори осиновява Сюлейманоглу. Турското правителство плаща на държавата ни $ 1 млн. и така, след изтърпяно едногодишно наказание през 1987-ма, когато той не се състезава, правата му са възстановени, а последвалите му успехи го превръщат в национален герой.  

Снимка: БТА

Известен с прякора си Джобния Херкулес заради изключителната си сила, въпреки нисичкия си ръст от едва 147 см. Считан за най-силния човек на планетата. Той е първият човек, успял да вдигне тежест, равна три пъти на собственото му тегло (27 април 1988 г.). Дебютира на международната сцена 14-годишен, на световното първенство за юноши в Сао Пауло. Първият си световен рекорд подобрява, когато е на 15. Участва на първото си световно първенство при мъжете, когато е на 16, през 1983 г. Член на Залата на олимпийската слава от 2000 г. и на Залата на славата на световната тежка атлетика от 2004 г. Носител на най-високото отличие в историята на олимпизма – олимпийската огърлица (2001 г.).