Палестинският щангист Мохамад Хамада, родом от размирна Газа, се цели в топ 10 на Игрите в Токио. 19-годишният талант e в японската столица, за да продължи да пише история. С класирането си за Олимпиадата, дошло след преминаване на шест квалификации от 2019 г. насам, Хамада се превърна в първия палестински представител във вдигането на тежести на най-големия спортен форум.

"В Токио ще направя и невъзможното. Ще дам всичко от себе си, за да се отлича. Не мога да опиша какво е чувството да стигнеш до олимпийски игри.", сподели щангистът пред "Ройтерс" в Доха (Катар), където тренира по 5 часа на ден.

През месец май Хамада се нареди на седмо място в шампионата на Азия и на осмо на световното за младежи в Узбекистан, където завърши с двубой от 312 кг - 141 кг в изхвърлянето и 171 кг в изтласкването.

"Надявам се в Токио да подобря личния си рекорд и да намеря място сред най-добрите десет.", споделя Хамада.

На тръгване от родната Газа, излизането от която контролират Израел и Египет, младокът е проверяван щателно. Мерките бяха затегнати след 2007 г., когато групировката "Хамас" пое контрола над Ивицата.

Хамада и брат му Хусам - треньор на палестинския национален отбор по вдигане на тежести, не поемат излишни рискове и избират да проведат подготовката за Игрите в далечна Доха.

Според Хусам, палестинските атлети изостават, тъй като не разполагат с нужната екипировка и условия. Негативно се отразява и ограниченият брой участия в турнири извън територията. Палестина е част от олимпийското семейство от 1996 г., когато получи автономия след споразумение с Израел.

За Асад Ал-Маждалави - председател на палестинския олимпийски комитет, самото участие на Хамада на Игрите в Токио е успех, без значение дали той ще се прибере вкъщи с медал.

Мохамад е един от четиримата палестинци от Газа, които ще видим на Игрите в Страната на изгряващото слънце. Междувременно, в родния дом на Хамада, родителите му се любуват на спечелените от него медали до момента - куп златни, сребърни и бронзови отличия.

"Мохамад сбъдна нашата мечта! Чакахме дълго. Щастлив съм, гордея се с него и Хусам. Стигнахме до Токио!", казва въодушевеният баща на щангиста - Хамийс.