От Европейския съюз също коментираха случая с китайска тенисистка Пън Шуай и изискаха проверими доказателства, че бившата №1 на двойки е в безопасност. Тя изчезна, след като отправи обвинения в сексуален тормоз към бившия вицепремиер на страната Чжан Гаоли.

Шуай описа историята в местната социална мрежа Weibo и името ѝ бе напълно заличено от интернет пространството в Китай. През годините и други известни личности, сред които влиятелни бизнесмени, изчезнаха след критики към властта.

"Скорошните ѝ публикации не намаляват притесненията за безопасността и свободата ѝ. ЕС се присъединява към исканията, включително на професионални спортисти, за получаване на уверения, че тя е свободна. ЕС изисква от китайското правителство да предостави проверими доказателства за местонахождението и благосъстоянието на Пен Шуай, както и да проведе прозрачно разследване на нейните обвинения в сексуален тормоз.", каза говорител на ЕС.

Въпреки че тенисистката се появи в няколко клипа, публикувани от правителствени таблоиди, а след това проведе видеоразговор с президента на Международния олимпийски комитет (MOK) Томас Бах, от Женската тенис асоциация (WTA) са убедени, че Пън Шуай не е в безопасност.

Засега от календара на организацията отпадат всички турнири в Китай и надпреварата в Хонг Конг. През 2019 г. страната беше домакин на финалната надпревара при дамите и на още 8 турнира под шапката на WTA.