Още четирима руски спортисти, сред който двукратният олимпийски шампион по бобслей Александър Зубков, получиха доживотна забрана за участие на олимпийски игри, съобщиха от Международния олимпийски комитет.
Зубков, Олга Стулнева (бобслей) и състезателите по кънки бягане Олга Фаткулина и Александър Румянцев бяха признати за виновни в нарушаване на антидопинговите правила по време на зимната олимпиада в Сочи през 2014 година.

Александър Зубков прекрати спортната си кариера през 2014-а и в момента е президент на руската федерация по бобслей. В Сочи той спечели титлите на двуместен и четириместен боб. Фаткулина пък има сребро от кънки бягането на 500 метра.

До момента МОК наложи доживотни наказания на 14 руски спортисти в четири вида спорт и анулира резултатите им от Сочи 2014. Така Русия загуби девет отличия, от който четири златни, и отстъпи първото място в крайното класиране по медали на Игрите на Норвегия.

По-рано днес МОК обяви, че в понеделник ще публикува официално мотивите за първия от наказаните руски спортисти във връзка с нарушаване на антидопинговите правила по време на Сочи 2014. От олимпийската централа обаче не уточниха името на състезателя.

"В понеделник МОК ще публикува мотивите за първия случай, който беше разгледан от Дисциплинарната комисия", се казва в съобщението.

До момента общо 14 руски спортисти получиха доживотни забрани за участие на олимпийски игри.