Защитникът на "Байерн" Мюнхен Люка Ернандес получи шестмесечна ефективна присъда. Според заповед, издадена от мадридски съд на 14 септември, световният шампион трябва да се яви на 19 октомври и до 10 дни да влезе в затвор по свой избор.

Причината е инцидент от февруари 2017 г., когато французинът носеше екипа на "Атлетико" Мадрид. Тогава той е осъден след публичен скандал с половинката си Амелия де ла Оса. Тя постъпва в болница с леки наранявания, а двамата са санкционирани с по 31 дни общественополезен труд. Съдът издава ограничителна заповед, съгласно която двойката няма право да общува 6 месеца.

Ернандес и де ла Оса обаче се помиряват и отиват заедно на почивка, след което са задържани от властите в испанската столица заради нарушаване на ограничителната заповед. Именно това води до шест месеца затвор.

Адвокатите на Ернандес отправиха искане ефективната присъда да бъде заменена с общественополезен труд, но получиха отказ. Защитата на футболиста обжалва решението. Междувременно от "Байерн" обявиха, че не знаят нищо по случая.

Ернандес смени "Атлетико" Мадрид с "Байерн" през лятото на 2019 г. срещу трансферна сума в размер на 80 млн. евро. Бранителят има гол и 4 асистенции в 68 мача за баварците във всички турнири.