Олимпийските игри в Токио ще се проведат на 100%, обяви президентът на организационния комитет Сейко Хашимото.

Тя направи коментара точно 50 дни преди старта на игрите, които бяха отложени с една година заради пандемията от COVID-19.

"Вярвам, че възможността за провеждане на тези игри е 100%. Най-голямото предизвикателство ще бъде как да контролираме потока от зрители. Ако има бум на заразени по време на олимпийските игри, то тогава трябва да бъдем подготвени за олимпиада без фенове", каза Хашимото, цитирана от Би Би Си.

Чуждестранните зрители вече получиха забрана за присъствие, като решение за допускането на местни фенове се очаква след края на извънредното положение в Токио на 20 юни. Независимо от продължаващата несигурност, организаторите отбелязаха 50 дни до откриващата церемония на 23 юли, разкривайки детайли за церемониите по раздаване на медали, включително подиуми, направени от рециклирана пластмаса. Те също така обявиха каква ще бъде музиката по време на награждаването.

Снимка: Getty Images

"Остават ни 50 дни. Усещам вече звука от стъпките на атлетите към Токио. Напълно сме готови и подготвени с превенции за защита от вируса, така че, моля ви, чувствайте се в безопасност, когато идвате в Япония. Моля ви, всички атлети, бъдете отговорни с действията си и спазвайте правилата", завърши Хашимото.