Голяма чест за българския спорт. Пореден велик наш спортист бе удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина“ – Първа степен.

Президентът на републиката Румен Радев го връчи на легендата на родния баскетбол Атанас Голомеев. Той става първият български баскетболист, който получава престижната награда и едва вторият представител на този спорт у нас, който става нейн носител. Първият е съдията от световна величина Артеник Арабаджан (орден "Стара планина“ – Втора степен – б.а.) през 2010 г.

Церемонията по връчването на ордена на Голомеев се състоя днес в Гербовата зала на Президентството. Заедно с него, посмъртно бе награден с медал "За заслуга“ и именитият треньор по борба Христо Мирянов.

Голомеев носи екипа на "Спартак" и "Академик" София, на "Левски" Спартак и ЦСКА. На клубно ниво печели 9 титли на България. Играе за националния отбор в продължение на 16 години: от 1965 до 1981 г. Участва на пет европейски първенства, като на два пъти става реализатор №1 на Стария континент: в Испания през 1983 г. и в бивша Югославия през 1975 г. На три от тези европейски първенства е избран в Идеалната петица.

Снимка: Lap.bg

Атанас Голомеев се присъединява в елитната компания на едни от най-великите имена в българския спорт с орден "Стара планина“ като Стефка Костадинова – олимпийска шампионка в скока на височина от Атланта’96, многократна световна шампионка и все още световна рекордьорка с недостижимите 209 см в сектора (Стефка е и първата спортистка с тази награда през декември 1996 г. – б.а.), последната олимпийска шампионка за България – гребкинята Румяна Нейкова – носител на златен медал от игрите в Пекин 2008, най-титулуваната българка на олимпийски игри – носителката на пет отличия (2 златни и 3 бронзови) в стрелбата – Мария Гроздева.

Снимка: Lap.bg

И още: легендите в бокса – Борис Георгиев-Моката, спечелил първия олимпийски медал – бронз за българския бокс от Хелзинки’52 и Ивайло Маринов – олимпийски шампион от Сеул’88, двукратният олимпийски шампион в щангите Норайр Нурикян, великанът на халките в спортната гимнастика Йордан Йовчев, който единствен в историята има шест участия на летни игри и четири медала – 1 сребърен и 3 бронзови, волейболните легенди Тодор Симов и Димитър Златанов, големи имена в гребането като олимпийските шампионки на двойка скул от Монреал’76 Здравка Йорданова и Светла Оцетова и олимпийските шампионки от Монреал’76 на двойка без рулеви и бронзови от Москва’80 Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева, легендите в борбата Георги Костадинов – олимпийски шампион от Мюнхен’72 и Георги Мърков – златен медалист от Мюнхен и два пъти световен шампион, олимпийската шампионка на 100 м с препятствия от Сеул'88 – Йорданка Донкова, папата на щангите Иван Абаджиев, рицарят на сабята и световен шампион от Виена през 1980 г. Васил Етрополски, трикратната абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, алпинистът Дойчин Василев и др.

Снимка: Lap.bg