Първата българска ракета при мъжете Григор Димитров беше провъзгласен за най-голямото разочарование в световния тенис за 2016 г. от специализирания сайт Tennisnow.com.

В топ 5 на неочаквано слабо представилите се тенисисти са още американецът Джон Иснър (№19 в ранглистата), германецът Бърнард Томич (№26), французинът Беноа Пер (№47) и украинецът Александър Долгополов (№62). 

Снимка: Getty Images

Въпреки че е най-високопоставеният в ранглистата спрямо изброените (№17) Григор Димитров заема първата позиция за разочарование. Доводите на Tennisnow са:

Доброто: Включи се агресивно във всички битки. Победи Стив Джонсън, Лукас Пюи и Рафаел Надал, за да стигне до финала в Пекин, където отстъпи на Анди Мъри. Работата му с Дани Валверде през последните 4 месеца даде резултат и той се изкачи до №17 в света, което е най-високото му класиране от две години насам.

Снимка: Getty Images

Лошото: Записа шест поредни загуби, които го свалиха до №40 в световната ранглиста. Не умее да затваря почти спечелени мачове, като поражението на финала в Сидни срещу Троицки, когато Профука преднина от 7:5, 5:2. Българинът достигна три финала през годината, но не спечели нито един.

Грозното: Смазването на ракетата и блъскането й в земята по време на турнира в Истанбул.

Отговорът: „Това не беше забавно. Но аз съм съм човек, разочарован съм на моменти и изпускам нервите си. Извинявам се на екипа си, на семейството ми, на публиката. По принцип не правя такива неща. Това беше много лош пример от моя страна“, беше коментарът на Димитров за постъпката“.