Първо злато за България в Токио! Ивет Горанова стана олимпийска шампионка в кат. до 55 кг кумите в каратето. Младата ни надежда триумфира след успех с 4:1 над Анжелика Терлюга (Украйна).

Това е първа олимпийска титла за страната ни от близо 13 години! Последното българско злато на най-големия спортен форум спечели Румяна Нейкова в женския скиф в Пекин 2008.

Снимка: Lap.bg

Ивет бе убедителна по пътя към златото - 5 мача, 5 успеха! В първата си среща в Токио Горанова победи представителката на Китайско Тайпе Вен Цуюн с 5:2 точки. Напрежението се повиши в края на двубоя, но българката съумя да задържи предимството си и да затвърди доброто начало с вазари.

Във втория мач туркинята Серап Арапоглу поведе, но Ивет се мобилизира и обърна бързо резултата срещу далеч по-опитната си съперничка. Именно този успех почти класира Горанова напред в турнира. Мачът завърши с българска победа с 5:1.

В третата среща Горанова се изправи срещу Сара Бахманяр от Иран. Спокойна и уверена, тя победи с 5:2.

В полуфинала Ивет се наложи с 4:3 над австрийката Бетина Планк.

Снимка: Lap.bg

Отличието е четвърто за България от олимпийските игри в Токио. Антоанета Костадинова спечели сребро в спортната стрелба, Тайбе Юсеин се окичи с бронз в борбата, а боксьорката Стойка Кръстева ще излезе на финал в своята категория в събота (7 август).

Снимка: Lap.bg