Чакането за Кубрат Пулев свърши. Почти две години, след като за трети път в кариерата си се превърна в задължителен претендент за световната титла по бокс в тежка категория, той вече има конкретна дата за сбъдване на детската си мечта да стане световен шампион.

И тя е 12 декември. На този ден българинът ще се качи на ринга в Лондон срещу Антъни Джошуа – събитие, което на няколко пъти през годината бе отлагано заради пандемията от коронавирус. И Пулев, и Джошуа обаче вече са поставили подписите си под окончателния договор за двубоя.

Кубрат Пулев (29 мача, 28 победи, 14 с нокаут, 1 загуба на професионалния ринг), е задължителен претендент за титлата на Международната боксова федерация (IBF) от 27 октомври 2018 г., когато победи в „Арена Армеец“ братовчеда на Тайсън Фюри – Хюи Фюри.

Тежката криза с хиляди заразени с COVID-19 в Англия и в цяла Европа обаче отложи на няколко пъти двубоя срещу Джошуа. Първоначално той трябваше да се състои на 20 юни на стадиона на футболен клуб „Тотнъм“ в Лондон. Срещата бе изместена за 25 юли, а след това „увисна“ във времето заради все още бушуващата зараза.

Пулев посяга за втори път към трона на Джошуа (24 мача, 23 победи, 21 с нокаут, 1 загуба на професионалния ринг). Контузия провали първата им битка за световната титла на 28 октомври 2017 г. в Кардиф. Тогава българинът се отказа от мача заради разкъсан гръден мускул, а на негово място на ринга се появи французинът Карлос Такам.

Голямата въпросителна преди срещата на 12 декември си остава публиката. Великобритания има над 600 000 заразени и повече от 40 000 починали от COVID-19, със средно над 12 000 нови случая дневно. Присъствието на фенове е забранено както на открито, така и на закрито, което означава, че почти сигурно Пулев и Джошуа ще бъдат принудени да се боксират при закрити врата, или в най-добрия случай в присъствието на много ограничен брой зрители. Двубоят е и твърде вероятно да се състои в „О2 арена“, вместо на стадиона на „Тотнъм“.