30 години след онзи злополучен 15 април 1989 г., шефът на полицията, отговорен за организацията на охраната на мача между "Нотингам Форест" и "Ливърпул" на стадион "Хилзбъро" в Шефилд, беше обявен за невинен. 

Съдът в Престън обяви, че Дейвид Дакънфийлд не е виновен за непредумишленото убийство на 96 от феновете на мърсисайдци.

Снимка: Reuters

Те загиват, след като са смачкани от прииждащата тълпа в близост до предпазните огради по време на срещата от турнира за Купата на Англия. Според близки на починалите, основна отговорност за тази трагедия носи полицията. Нейните представители първоначално изтласкват феновете, а после не се намесват адекватно, за да спасят част от привържениците, които искат да се измъкнат на терена, твърдят опечалените.

369 души повдигнаха колективен иск срещу Данкънфийлд и останалите полицаи през 2016 г. за обезщетение за 19 млн. паунда.

"Това е най-дългият съдебен процес в историята на британската правна система. Трагедията, която се отрази на здравето и на целия живот на семействата, които загубиха най-скъпите си хора, остава неизмерима и целият ни град споделя болката им", коментира кметът на Ливърпул Джо Андерсън, който определи решението на съда за "скандално" и "разочароващо".

То не е окончателно, а срещу полицията, охранявала "Хилзбъро" се водят още отделни дела.