Ако ви покажем тази снимка, дори и най-верните фенове на ЦСКА сигурно ще се зачудят кой е младежът. Той самият сега гледа с усмивка на външния си вид, но признава, че периодът, в който е направена не е бил лек за него.

"Знаех си, че ще се стигне до тази снимка. Мисля, че беше преди 5 години, не е от най-добрите ми спомени. Бях контузен, бях се оставил по течението, бях много малък и очевидно не съм направил най-добрия избор на прическа", разказва Нуно Томаш.

Сега вече във форма и спретнат Нуно е забравил трудностите и е доволен от постигнатото до момента. А то включва освен титулярно място в ЦСКА, близо 30 мача в португалската Примейра за "Белененсеш".

"Това беше невероятен период за мен. Първо, защото дядо ми беше голям фен на отбора и играех в негова чест. Той не пропускаше мой мач и беше толкова горд. Всъщност "Белененсеш" е много популярен клуб в Португалия. И на север и на юг – всички го харесват. Второ, аз самият винаги съм мечтал да играя в първата лига на страната и точно в "Белененсеш".

"Спомням си първия домакински мач. Пред нашите фенове, атмосферата беше невероятна. Тогава спечелихме с 1:0 с мой гол".

Вече с екипа на ЦСКА Нуно все още чака своя момент да отбележи дебютния си гол. Но в защита се оказва едно от добрите решения на "червените". Въпреки някои грешки, част от играта на всеки, той е от играчите напълно отдадени на отбора".

"Когато Данаил Ганчев се свърза с агентите ми, имах 1 час да реша – идвам или не. Погледнах живота си и си казах – за да се развиеш, трябва да излезеш от зоната си на комфорт, така или иначе трябваше в един момент да замина в чужбина, реших защо не сега. След 3 часа бях в самолета".

За човек научил почти перфектно английски само от филми и музика и отворен към света, Нуно не се нуждае от много време за адаптация. Спечелва си бързо титулярна позиция в сърцето на "червената” отбрана и споделя, че лидерските качества са много важни за всеки бранител.

"Когато си защитник, трябва да влезеш в ролята на лидер, за да говориш със съотборниците, да организираш играта. Няма играч, който може да е на 100% във всеки един мач. Не е нужно някой да ми казва, че не съм играл добре, аз знам, когато не съм на ниво, но има и такива дни, няма конкретно обяснение. Може би в мачовете, в които не се представихме добре, целият отбор не беше на ниво и всеки един го усещаше, затова цялостната игра беше лоша. Но вярвам, че оттук нататък ще сме по-добри".

Томаш споделя, че с Албентоса и Занев се чувства спокоен в защита, но играчът, от когото черпи най-много опит, е Николай Бодуров.

"Той е пример за мен – има опит, капитан е, играл е в Англия, играе в националния отбор – има толкова много неща, които мога да науча. Гледам го и се опитвам не да бъда същият, но поне да придобия малко от знанията му и да се опитам да бъда добър, колкото него... В Португалия играехме 3-5-2, така че не е нещо ново за мен. Аз лично я харесвам, защото имаме повече опции с топката, а в защита повече хора се връщат да помагат. За почти всички в отбора е нещо напълно ново, така че с времето ще я усъвършенстваме. Добре е за нас да имаме различни схеми, в които да играем", заяви Томаш.