Европейската футболна централа УЕФА представи логото на първенството на Стария континент през 2024 г. Шампионатът ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия, а емблемата му включва познатия трофей и 24 флага на евентуалните страни участнички.

У нас с усмивка се погледна на факта, че около купата присъства и българското знаме. Последователната комбинация от бяло, зелено червено се вижда отдясно. Отличават се още флаговете на сигурния участник в групите Германия, на Унгария, Холандия, Белгия, Естония, Литва и Украйна.

Снимка: uefa.com

И докато в България се радваме на тази случайност, на 300 км на запад търкат невярващо очи. В картата на Европа липсва Косово. Територията на най-младата държава в Европа е "присъединена" към Сърбия! Косово обяви своята независимост през 2008 г. До тогава се водеше автономна област на несъществуващата вече Югославия. 

Снимка: uefa.com

И въпреки че Косово все още не е призната държава от Сърбия, Испания, Румъния, Кипър, Словакия, Молдова, Украйна, Беларус и Русия, тя е членка на УЕФА от 2016 г. насам. Националният отбор на страната играе в квалификациите за световни и европейски първенства, клубните тимове могат да се борят за места в Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференциите. 

Вероятно става въпрос за недоглеждане, което обаче предизвика сериозен скандал. За сега той се ограничава само в социалните мрежи. Все още няма реакция от страна на федерацията. 

Снимка: uefa.com

Но под краткия клип стотици албанци и косовари заявиха категорично, че тази несправедливост трябва веднага да се поправи и да се използва актуална карта на Европа.

Казусът "Косово" възникна в края на март, когато националният отбор на най-младата страна гостува на Испания. Тогава от федерацията на "Ла Роха" не нарекоха нито веднъж Косово "държава", а само "територия".