Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович, реши да запази мълчание по темата с ваксинациите за предпазване от коронавирус. 

След като достигна до полуфинал на турнира в Белград, местният любимец говори пред медиите, като не пожела да разкрие дали вече се е ваксинирал. Той категорично заяви обаче, че няма да участва в кампания, която подтиква към това.

"Решението ми по този въпрос ще запазя за себе си. Надявам се да уважите това. Не искам да ми слагате етикети дали съм за или против ваксините. Радвам се, че тенисистите имат свободен избор. Брат ми ми каза, че вече доста от тях са ваксинирани", заяви Ноле.

Снимка: Reuters

"Вярвам, че всички трябва да са свободни и да решават за себе си. Не искам да участвам в кампании. Надявам се да не бъда задължен. Всеки има право на свободен избор и той трябва да се уважава", добави сърбинът.

Сърбия е една от страните в Европа, където ваксинацията против коронавирус върви с бързи темпове. Местните власти съобщават, че 41,7% от пълнолетното население вече е с поставена първа доза, а 29,1% са с две. 

Снимка: Reuters

Ваксинациите се извършват с одобрените в Европейската комисия препарати, както и с китайски и руски. 

След като в началото на месеца започна свободно поставяне на дози на всички желаещи, в страната има масирана кампания, в която се включиха голяма част от известните личности - актьори, певци, политици, спортисти. 

Снимка: Reuters

Самият Джокович стои далече от темата. В Сърбия често обвиняват него и съпругата му Йелена, че са антиваксъри и любители на конспиративните теории. И двамата бяха заразени с коронавирус в средата на 2020 г., когато в разгара на пандемията в страните от бивша Югославия Ноле организира няколко демонстративни турнира. Пръв положителна проба от участниците тогава даде Григор Димитров.