Тежка загуба за националния ни отбор по волейбол в Лигата на нациите. "Лъвовете" отстъпиха драматично с 2:3 гейма (25:22, 19:25, 25:16, 19:25, 19:21) на Япония във Варна, въпреки че спасиха цели 7 мачбола в тайбрека.

За тима ни това е пето поражение в турнира, а то оставя "трикольорите" на 12-то място в класирането с актив от 7 точки.

Снимка: Lap.bg

Срещата стартира с ас на Гоцев, като първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за Япония, а второто при 16:14 за България. Разликата се запази в рамките на една-две точки за нашите до 21:18, когато с ас на Красимир Георгиев дръпнахме с три. Японците взеха прекъсване, след което обаче българите атакуваха успешно чрез Мартин Атанасов - 22:18.

Япония скъси дистанцията на само две точки при 23:21 след успешна контра през центъра, което принуди Пранди да поиска прекъсване за даване на указания. След него получихме първи геймбол след атака на Атанасов. Същият сбърка началния удар, но японците върнаха жеста и сами затвориха частта при 25:22.

Снимка: Lap.bg

Япония дръпна с 4:1 в началото на втория гейм, след като Цветан Соколов на два пъти беше хванат на блокада. С мощен блок на Гоцев обаче изравнихме до 7:7, а Атанасов завърши дълго разиграване за 8:7 за нас при първото техническо прекъсване. След него обаче Япония записа 4 поредни точки, което принуди Пранди да вземе прекъсване. След него обаче последваха два аса на Юджи Нишида и резултатът набъбна на 8:13, което принуди Пранди да смени Братоев с Георги Сеганов и Соколов с Николай Учиков, а след нова точка за Япония в игра влезе и Николай Пенчев. Серията прекъсна след сервис в аут на Нишида за 9:14. Българите бързо наваксаха още две точки и при 11:14 треньорът на Япония поиска прекъсване след ас на Учиков.

Второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за гостите след разменени грешки на сервис. За съжаление неубедителните изяви на българите продължиха и Япония дръпна с 18:12. Върнахме се отново в гейма след ас на Гоцев за 14:18, добра контра за 15:18 и мощна атака по блокадата на Розалин Пенчев за 16:18. С нова атака на Розалин Пенчев намалихме на 18:19. Последва обаче срив в нашата игра и японците стигнаха до геймбол при 18:24. Макар и трудно спасихме първата точка, а на сервис влезе Тодор Скримов, който обаче прати топката в мрежата и азиатците изравниха геймовете с 25:19.

Снимка: Lap.bg

Скримов остана на игрището за началото на третия гейм, а в игра се появи Теодор Тодоров, след като в първите две части записахме само две блокади. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 за България. С две успешни бокади на Скримов и Красимир Георгиев дръпнахме с 12:9. Второто техническо прекъсване дойде при 16:11 след поредни грешки на Япония и ас на Учиков.

Японците успяха да намалят преднината ни до 17:14, но отлична атака на Скримов, блокада на Сеганов и точка на Ники Пенчев отново ни успокоиха при 20:14. С блокади на Учиков и Николай Пенчев записахме нови две брейкточки за 23:15. Краят на гейма дойде след двоен удар на японците - 25:16 и 2:1 за България.

Снимка: Lap.bg

Четвъртата част тръгна точка за точка и първото техническо прекъсване дойде при 8:7 след успешна атака на Ники Пенчев. При 8:8 обаче на сервис застана Юджи Нишида, който записа 5 аса, успешна атака и Япония обърна до 8:14. Серията му приключи с успешна тройна българска блокада, след като преди това отново не успяхме да се организираме добре в атака.

Второто техническо прекъсване дойде при 10:16, като Нишида отново завърши 16-ата точка. Нашите не успяха да реагират до края на гейма и Япония изравни след 25:19.

Снимка: Lap.bg

В началото на тайбрека в игра се завърнаха Цветан Соколов и Георги Братоев. При 3:2 за Япония на сервис застана Нишида, който затрудни посрещането ни и гостите дръпнаха с две точки. За щастие бързо успяхме да го превъртим след успешна атака на Соколов. Последва мощен сервис на Скримов и контра на Ники Пенчев за 4:4. Смяната на полетата настъпи при 8:7 в полза на Япония. С ас на Акихиро Ямаучи японците поведоха с 10:8. След това не успяхме да се възползваме от отличния сервис на Скримов при 10:11 и Ники Пенчев беше хванат на блокада, а следващата му атака излезе в аут и резултатът стана 10:13.

Японците получиха мачбол при 11:14 след нова бомба на Нишида. С атака на Тодоров спасихме първата точка, а тройна българска блокада доведе до 14:13 за Япония. Грешка на Нишида, който престъпи линията при атака доведе до изравняване – 14:14. Братоев обаче сбърка сервиса и това доведе до четвърти мачбол за гостите, който спасихме след мощна атака на Цветан Соколов. Отново той разкова японците и България поведе с 16:15. Пенчев обаче сгреши началния удар, а късметът покри съперника при ас на Иуки Ишикава, след като топката първо се удари в мрежата.

Снимка: Lap.bg

Япония поведе с 18:17, след успешно видеоповторение за пристъпване на централната линията от Ники Пенчев. Нашите отново спасиха мачбола чрез Цветан Соколов, който обаче сбърка следващия сервис и на начален удар за Япония застана Нишида. Посрещането ни този път се справи и Соколов отново закова пирон в японското поле. Скримов обаче сбърка следващия сервис и Япония получи осми мачбол. Гостите отразиха нашата атака, а при последвалата контра Нишида ни простреля за 21:19 и 3:2 гейма.

Над всички в мача бе именно Юджи Нишида с 26 точки. За България най-много отбеляза Цветан Соколов - 12, Мартин Атанасов и Розалин Пенчев добавиха по 9, а Николай Учиков и Николай Пенчев се отчетоха с по 8.

Следващият мач на България е утре срещу Италия, като двубоят ще се изиграе в зала "Конгресна" в морската ни столица.

Снимка: Lap.bg

Съставите

България: Цветан Соколов, Светослав Гоцев, Розалин Пенчев, Мартин Атанасов, Красимир Георгиев, Георги Братоев - Владислав Иванов (либеро)

Япония: Отаке, Ямаучи, Янагида, Ишикава, Онодера, Секита - Кога (либеро)