Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" организира пресконференция, на която представи своята гледна точка за расисткия скандал на мача България - Англия и за ексцесиите при гостуването на "Славия", когато бяха счупени близо 90 седалки.

"В дните след мача истерията беше много голяма и на малко по-битово ниво се отразяваха нещата. А те са много по-дълбоки, за да се случи това, което се случи. НКП разработи едни предложения за постигане на договорености с "Левски" за дългосрочна работа. Тези предложения ги внесохме в ПФК "Левски". Те бяха изпратени до изпълнителния директор и собствениците на дружеството. За съжаление все още нямаме отговор на тези предложения. Проблемът с футболното хулиганство не може да бъде решен едностранчиво и с репресивен подход", започна председателят на НКП Степан Хиндлиян.

"Огромната част от нашата дейност е популяризиране на левскарството и превенция. В "Левски" не сме расисти. За много малко неща сме получавали минимална подкрепа от "Левски". Без воля на държавните институции и мъжете, които ги управляват, това можем да постигнем с нашите усилия. "Левски Фемили" е събрал и дал за благотворителни каузи над 100 000 лева. Събрани са средства за лечение на редица деца, на спортисти. Клубовете ни по места събират пари, купуват продукти и ги раздават на хора в нужда."

"На база нашия опит смеем да твърдим, че можем да се справим с футболното хулиганство", разясни Хиндлиян.

След това председателят на НКП обясни позицията на сдружението относно инцидентите на стадион "Славия" и "Васил Левски".

"Преди мача със "Славия" имаше уговорка, която не бе спазена и ни вкараха при едни стари седалки с мисълта, че това нещо ще се случи. Имаше уговорка привържениците на "Левски" да не са на тези седалки, но това не се спази."

"За мача с Англия. Знаете, че подвиквания и жестове е имало от всички части на стадиона. Факт е, че фокусът на вниманието бе срещу момчетата, защото те бяха като група и излязоха като група. С Англия вниманието целенасочено беше фокусирано към определена група. Имаше подвиквания от всички сектори, включително и от чичковци, чоплещи семки в сектор "А", които не са толкова толерантни. Не може да се вменява изцяло отговорност на фенклубовете, защото има дълбоки причини за това, което се случва."

"Немалка част от привържениците не знаят какво е забранено и какво не. Част от инцидентите се случват с момчета, които идват само за големи европейски мачове и те вадят стари знамена. Трябва да се работи с тях. Те не знаят кои са забранените символи", обясни Хиндлиян.

"Не съм сигурен, че законът за футболното хулиганство е добър. Той е така направен, че практически дава възможност на полицейския орган да си избере кой иска да накаже под някаква форма."

"Този закон е напълно рестриктивен и скалъпен набързо, но сега се прилага", поясни шефът на НКП, който допълни: "Създава се впечатление, че ние сме една изключително мощна организация, едва ли не държава в държавата, което е смехотворно", добави Степан Хиндлиян.