Няма опасност за намиращите се в Трабзон, Турция 19 български ученици и 7 ръководители на Спортна Гимназиада, съобщиха на официалния сайт на Министерството на младежта и спорта.

Начело на групата е председателят на Българската асоциация спорт за учащи Юлия Боянова, която е в непрестанна връзка с българското посолство в Турция, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, от които получава съдействие за всичко необходимо. Родителите са в постоянна връзка с децата си и няма повод за притеснение

Пред bTV Юлия Боянова заяви, че към момента в Трабзон е спокойно, поддържа се постоянен контакт с българското посолството в Анкара и министерствата МОН и ММС.

"Състезанията продължават. Борим се за медали", допълни Боянова.

Обстановката в града е спокойна и състезанието не е прекратено, като българските ученици дори спечелиха бронзов медал в отборната надпревара на аеробиката. В Гимназиадата участват над 2500 деца от цял свят, а официалното й закриване е утре вечерта.

Тази сутрин е проведена оперативка на място, на която са присъствали президентът на медународната федерация за ученически спорт Лоран Петринка, генералният секретар на централата Ян Кулен, президентът на европейската федерация Никос Мегалемос, президентът на турската федерация Омер Каракулукчу, началниците на военното поделение и полицията в града и представители на общината.

На заседанието ръководителите на делегации са получили уверение, че сигурността им е гарантирана и за тях няма опасност. Учениците се извозват под засилена охрана от военни и полиция.

В момента се проучват вариантите българската група да се прибере по маршрут, който да избегне епицентърът на военното напададение - Истанбул.