Трикратната участничка на олимпийски игри Нина Рангелова поиска оставката на председателя на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев след разкритията на bTV.

По-рано днес от свои източници bTV се сдоби със запис на срещата между ръководството на федерацията, тримата уличени в допинг плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, и техните родители.

На въпросната среща Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката.

"Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш.", казва Аврамчев в записа на срещата.

bTV даде думата на Георги Аврамчев да разясни какво има предвид: "Това, което е записано, може да е моят глас, може и да не е. Не знам къде е записан."

"Не съм казвал такива неща и не мога да го скрия. Както виждате, не съм го скрил, защото се е явил на допинг проба. Не аз определям кой да се явява на допинг проба.", добави Аврамчев.

"Това е абсолютно най-големият срам, който някога съм преживяла като плувкиня и състезател на България за повече от 17 години!

Това видео за мен показва един от двата сценария:
 
1. Федерацията може да въздейства върху антидопинговата агенция.
 
2. Хвърля се прах в очите на момчетата само и само да ги убедят, че вината не е във федерацията.
 
И в двата случая това е абсолютното дъно, което можеше да се стигне.
Г-н Аврамчев, моля ви от сърце, имайте малко достойнство и си тръгнете от българското плуване! Вие завинаги загубихте доверието на всеки един, който някога и по някакъв начин се е надявал, че БФПС може да работи в полза развитието на плуването.
 
П.С. Евала на този, който е направил записа!", пише Рангелова във "Фейсбук".
 
Снимка: https://www.instagram.com
 
Екатерина Аврамова, която е многократна национална шампионка и рекордьорка на България в гръбните дисциплини, също поиска оставката на Аврамчев с пост в своя "Инстаграм".
 
Още след обявяването на новината за тримата уличени с допинг плувци, тя реагира много остро срещу федерацията и подкрепи момчетата.