Да бъдеш част от националния отбор по плуване вече не е сбъдната мечта, а риск, че кариерата ти може да приключи завинаги. Така бившата плувкиня Нина Рангелова описа скандала, който се разрази през седмицата.

Тя още веднъж заяви, че настоява за оставката на президента на федерацията Георги Аврамчев, както и на всички замесени в скандала. 

"Преди близо 20 години мечтаех и се надявах някой ден да бъда част от националния отбор по плуване на България. Мечтаех го, защото беше гордост, чест и привилегия да бъдеш един от избраните.

Днес това да бъдеш част от този отбор вече не те прави горд. Днес възможността да влезеш в отбора те кара да се страхуваш. Страхуваш се, че вместо кариерата ти да тръгне нагоре, може ей така “съвсем случайно” да приключи завинаги!

Днес мечтата да бъдеш част от националния отбор по плуване се е превърнала в риск. Риск, че можеш да загубиш всичко, за което някога си се борил...

Оставка за хората, които причиниха това на българското плуване! И не се притеснявайте, така или иначе вие завинаги останахте в историята на този спорт!", написа тя.

Рангелова сложи край на кариерата си през 2016 г., а в последните години тренира в САЩ. Тя е участвала 3 пъти на олимпийски игри и все още държи куп държавни рекорди (100, 200 и 400 м свободен стил в малък и голям басейн, 200 м съчетано в голям басейн, 4 по 50 м смесена щафета и 4 по 50 м щафета свободен стил). 

Снимка: Reuters

Преди дни, след разкритие на bTV стана ясно, че трима национали - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителна проба за веществото станозолол. Първоначално от федерацията обвиниха момчетата, че са действали на "своя глава". Тримата уличени разкриха, че практиката в националния отбор е да бъдат взимани таблетки, разпределени от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки. 

Баблаков, Николов и Панайотов проведоха среща с ръководителите на федерацията, а от кадри, с които разполага bTV, стана ясно, че Аврамчев е заявил, че може да "скрие" състезатели от допинг контрол, ако е знаел за станозолола. Президентът на федерацията потвърди, че гласът от записа е негов.

Снимка: Lap.bg