Гимнастичката от Узбекистан Оксана Чусовитина спечели квота за олимпийските игри в Токио през 2020 г.! Така тя ще участва на най-големия спортен форум на планетата за осми пореден път!

Неостаряващата шампионка се представи на нужното ниво на световното първенство в Щутгарт и със сигурност ще бъде сред най-възрастните в Япония през следващата година.

В момента родената в Узбекистан Чусовитина е на 44 години. При участието си в Токио ще бъде на 45 години, с което ще подобри собственото си постижение от Рио де Жанейро през 2016 г. Тогава тя беше на 41 години, и се класира на 7-мо място в многобоя.

Чусовитина е гимнастичката с най-много участия на олимпийски игри в историята и в момента. При мъжете рекордьор е Йордан Йовчев с 6.

 
 
 
View this post on Instagram

Полет

A post shared by Oksana Chusovitina (@oksana2016) on

Узбекистанската гимнастичка прави дебюта си на най-важния спортен форум на планетата през 1992 г. в Барселона, когато печели отборната титла с тима на СССР, който тогава се състезава под неутрален флаг. През 2008 г. грабва сребърния медал на прескок на Игрите в Пекин, но като представителка на Германия.

В актива си тя има още два златни медала от световно първенство през 1991 г. (отборен с СССР и на земя), и от 2003 г. на прескок, когато се състезава за Узбекистан. Тя е европейска шампионка на прескок от 2008 г. Тогава е част от германския тим.

И все пак рекордът за най-много участия на олимпийски игри отново ще се изплъзне на Чусовитина. С осмото си появяване в Токио тя ще изравни постижение на Жозефа Идем Герини (гребане), но квота за Игрите през 2020 г. спечели и състезателката по стрелба Нино Салуквадзе, за която това ще бъде рекордно девето участие на най-големия спортен форум на планетата.