Снимка в инвалидна количка, придружена с цитат на Стивън Хокинг, докара сериозни неприятности на Неймар в социалните мрежи. Бразилският футболист реши да почете паметта на починалия на 14 март световнопризнат учен.

Въпреки вероятно почтените му намерения обаче резултатът е, меко казано, противоречив. А звездата на ПСЖ стана обект на яростни критики.

"Трябва да имаш положителна нагласа и да се опиташ да извлечеш най-доброто от ситуацията, в която се намираш", гласи текстът в публикацията в "Туитър".

Много потребители обаче реагират остро заради широката усмивка на Неймар и дори го обвиняват, че имитира самия Хокинг. Астрофизикът бе прикован на инвалидна количка в продължение на над 50 години заради неврологично заболяване - амиотрофична латерална склероза.

Снимка: EPA

Самият Неймар също не може да се придвижва самостоятелно. Той получи контузия по време на мача срещу "Олимпик" Марсилия от френското първенство и се наложи да бъде опериран.

Неговата диагноза обаче - счупване на петата метатарсална костица на ходилото - по никакъв начин не може да се сравнява по тежест с болестта на Хокинг.