Чрез председателите на зоналните съвети представителите на малките футболни клубове у нас, които са участвали в подписката на Димитър Бербатов за свикване на извънреден конгрес за избор на нов президент на Българския футболен съюз, са били притискани да се откажат от нея.

Бившият нападател, който е един от кандидатите за шеф на БФС, внесе искания от 1/3 от отборите у нас след обиколката си в страната, а по устав толкова са нужни за свикване на Конгрес.

 За натиска разкри президентът на "Левски 2000" от Русе - Цоньо Кюранов.

"След срещата с Бербатов ни бяха раздадени едни документи, в които трябваше да съберем достатъчна част от подписите на Управителния съвет, да се завери нотариално и да се изпрати на техния щаб. Беше доброволно, въпрос на убеждения. Известно време нещата бяха нормални, но явно такава линия беше спусната отгоре - да се издирят клубовете, да започне да ми се поднася някакъв лист, където аз трябваше да подпиша еднолично като председател, без Управителен съвет. Без решение на Управителния съвет да подписвам, че се отказвам от свикване на извънреден конгрес - нещо, което аз отказах да направя. Ние сме изказали нашето убеждение за промяна в българския футбол. Убеден съм, че много хора го желаят, но под една и друга форма нямат смелостта да го заявят публично. На мен не ми изглеждаше нормално някакъв такъв документ да има юридическа стойност. Още повече се страхувах да не би с моето еднолично решение да имам негативни последствия", заяви Кюранов.

Той няма данни кой конкретен човек е заплашвал с уволнение зоналния председател, който му е близък.

"От там е болната тема, че председателят на Регионалния футболен съюз ми е личен приятел. Играли сме футбол заедно. Той започна да ме атакува да му направя услуга, под заплаха, че ще бъде уволнен. Искам по всякакъв начин да му помогна, но не мога да си сменям за два дни решенията. Отказах. Имаше известен натиск, но нямаше заплахи. По-скоро беше зов за помощ да си запази работното място. Разбирам го. В крайна сметка това е мое решение, не знам за другите клубове. Отказах. Той не е виновен човекът. То е спуснато отгоре. Дали е под заплаха от уволнение... Не знам дали е възможно. Това беше форсмажорно. Цялата замисъл беше да се намалят тези 130 и нещо клуба. Дали това става в другите градове, нямам идея. Аз отказах, имаше големи молби. Казах: "Искам да ти помогна. Ако има гласуване, след като изберат друг, аз ще те подкрепя, но сега този Боби Михайлов да подкрепя... Той сам трябва да се оттегли. Аз съм присъствал на всички конгреси и това се повтаря от много години - дирижираните жребии", каза още той.

Кюранов заяви, че няма намерение да се отказва от заявеното си желание да промяна, но се съмнява и при другите клубове да е така.

"Регионалните председатели контактуват непрекъснато с клубовете - вършат им услуги, раздават им и някоя друга топка, особено като наближат конгреси. Регионалните поддържат и в селата за малките клубове с разни наместници. Обикновено тези, които изпълняват ролята на треньори, на водачи на отбори, те са аматьори. Повече на ентусиазъм. На тях, каквото им се каже, това изпълняват. И най-малкият, и най-големият клуб имат по 1 глас. Повечето хора, каквото им се каже, те си знаят, гласуват си. Има и там "контролиращи органи", които проверяваха кой е гласувал, билетчета", каза той.