Светът на художествената гимнастика е странен - изпълнен с красота, грация, сложни елементи, които уж изглеждат лесни, но всъщност изискват години интензивен труд и повторения, повторения, повторения... Тези два пласта обаче се съчетават когато е най-нужно - на състезание.

А как се съчетават дълги години Студена война и този излъскан и бляскав свят с една... екзотика?

Представяме ви Настася Генералова. Тя е на 19 години и е една от най-добрите гимнастички на... САЩ. Въпреки че носи руско име, говори руски и тренира с руска специалистка, тя винаги напомня, че не е точно от света на светлите стройни момичета. Да, Стася също е висока, грациозна и впечатлява на килима, само че е... с по-тъмна кожа.

Всъщност тя е родена в Бевърли Хилс. Майка ѝ Олга е рускиня, емигрирала в САЩ. Там среща и бащата на гимнастичката. Той обаче не се задържа дълго в живота на двете момичета и те трябва да се справят сами. Генералова се влюбва в художествената гимнастика, когато е на 4. 

Такова момиченце в залата със сигурност привлича погледи, но и много критики. В началото Стася, както я наричат всички, е непохватна. Но за сметка на това - трудолюбива.

"Беше невъзможно да я изкарам от залата. Тренираше с часове. Дори треньорите я гонеха!", спомня си майка ѝ.

През 2013 г. Стася се явява на първото си държавно състезание и става първа на бухалки, втора на обръч и пета в многобоя. Международният ѝ дебют е година по-късно. Медалите започват един по един да се появяват в колекцията ѝ - злато от Тихоокеанските игри, сребро в едно от силните местни състезания. Ясно е коя е следващата крачка за красавицата, която приковава погледите не само с отличните си съчетания. 

Тя става част от националния отбор за жени на САЩ през 2016 г. В първото си голямо състезание - Световната купа в Ташкент, завършва на 7-мо място в многобоя. В същата година тя пристига и у нас, за да се класира на 12-то място. В националното първенство на САЩ е 5-та, което ѝ осигурява възможност да се подготвя с най-добрите в страната. 

Стася няма медали от силните първенства по художествена гимнастика - олимпийските игри (до сега не е участвала на тях), световното първенство или Световните купи. Подобно постижение би било невероятно, предвид силата на школите на Русия, Беларус, Украйна, и разбира се България. Тя обаче има друго - силното първо впечатление, което прави във всяка зала и мечтите си, които никога не се отказва да следва.

"За мен е много важно да съм първата добра чернокожа гимнастичка в света. В този спорт всичко е еднакво - европейки или азиатки, високи и слаби. Радвам се, че се откроявам. Това, че съм наполовина рускиня, много ми помага. Когато разберат каква съм, другите се страхуват, защото знаят, че рускините са много силни. Омръзна ми да ми казват, че Америка и Русия са врагове. Може би все още не разбирам, но си мисля, че две толкова велики държави могат да изградят по-гъвкави връзки", заявява Стася.

Толкова грациозна, красива и различна, тя не може да остане само в рамките на художествената гимнастика. Свикнала всички погледи да са вперени в нея, Стася се насочва и към модата. Тя снима фотосесии, а скоро имаше и кратка роля във видеоклипа на известната певица Тейлър Суфт "Shake It Off".

Така че не се изненадвайте, ако видите различен блясък на килима. Това е Стася. Тя е професионалист и нещо различно в един странен свят.