Късно снощи полски и холандски хулигани атакуваха привърженици на родния "Левски", пристигнали в словашката столица Братислава за днешния двубой от Лига Европа срещу "Ружомберок". В резултат на мелето бяха нанесени материални щати на заведения и магазини. След него местната полиция задържа общо 107 души, 51 от които българи - вече освободени.

От "Левски" излязоха с позиция, в която се посочва, че "сините" привърженици са били атакувани безпричинно и нямат никаква вина за безредиците.

Привържениците на "Краковия" са познати в цяла Полша със своята страст към футбола, но и с двете си ултрас групировки - "Оправчи" и "Юде Ганг".

Приятелството на "Юде" с крайните фенове на "Аякс" от "Амстердам Кежуълс" датира от години. Често се подкрепят в гостувания и обединяват сили в мачове от евротурнирите. Дори имат общи фланелки и транспаранти.

За последно полско-холандската дружба доведе до тежък инцидент в плейофите от Шампионската лига миналата година. АЕК беше домакин на "Аякс", а на стадиона в Атина събитията излязоха извън контрол. Фенове от сектора за гости започнаха да хвърлят предмети и факли към привържениците на домакините. Отговорът на гърците беше хвърлена бутилка със запалима течност (познат като коктейл "Молотов").

Впоследствие стана ясно, че към агитката на "Аякс" са се присъединили фенове на "Краковия" и "Панатинайкос". Наложи се мачът да бъде спрян, а футболистите на амстердамския гранд да разговарят с хората по трибуните, за да се овладее конфликтът. Полицията използва сила, стадионът пък изглеждаше като бойно поле, а не арена за спортни събития. Същото се повтори по улиците на столицата на Гърция часове преди мача.

Приятелството между "Юде Ганг" и "Амстердам Кежуълс" се изразява и в организацията на общи събития. През месец май миналата година в Полша се проведе футболен турнир с участието на двете фракции и ултраси на "Андерлехт".

Общото между феновете на "Краковия" и "Аякс" са еврейските корени и запазването на честта на етно-религиозната група. Полските привърженици на "Краковия" не за пръв път правят "засада" на противникови агитки. По-рано през годината, на 17 май, атакуват фенове на големия си съперник "Висла" в кафене в центъра на града. Използват спрей и хвърлят факла към своите противници, а след това бягайки напускат мястото на инцидента.