След три дела и близо тригодишна съдебна сага Международният спортен арбитраж (КАС) постанови глобата на Българска федерация по вдигане на тежести (БФВТ) да бъде намалена наполовина - на 250 хил. долара. Решението е "соломоновско", като КАС не е приел исканата от Международната федерация (IWF) максимална сума и е уважил само частично аргументите на БФВТ, че в случая щангистите са станали жертва на чужда небрежност.

Както е известно, през март 2015 година по време на внезапен допинг тест беше открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български състезатели от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории, сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест". Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави акт за административно нарушение на производителя, сезирана беше и Прокуратурата.

През последните три години Международният спортен арбитраж в Лозана два пъти се произнесе в полза на БФВТ и отменяше напълно глобите, след което IWF моментално налагаше наново същото наказание за същия случай. Сега решението е окончателно и не подлежи на обжалване и от двете страни.