Камерунският вратар на "Аякс" Андре Онана бе наказан за 12 месеца заради употреба на допинг. Стражът е направил извънсъстезателен тест на 30 октомври миналата година, като забранената субстанция е открита в урината му. Забраната важи за всички мачове на клубно и национално ниво.

След обявяването на новината за наказанието, от "Аякс" излязоха с изявление на своя сайт, в което защитават играча и го оправдават, че е приел лекарството по погрешка.

"На 30 октомври сутринта, Онана не се чувстваше добре. Той искаше да вземе хапче за това. Несъзнателно обаче той взел Ласимак – лекарство, което било предписано преди на жена му. Онана направи грешка относно продукта, взимайки по погрешка лекарството на жена си, което доведе в крайна сметка до тази мярка, взета от УЕФА срещу вратаря. В добавка, Дисциплинарната комисия на футболната асоциация обяви, че той не е имал намерение за измама. Въпреки това, Европейската футболна асоциация вярва, че предвид антидопинговите правила в сила, един спортист има дълг по всяко време да гарантира, че забранени вещества не влизат в тялото на даден спортист", пишат от Аякс.

Нидерландският клуб и Онана ще обжалват решението пред Спортния арбитражен съд (КАС).

"Заставаме твърдо зад чистия спорт. Това е ужасно – за самия Андре, но и със сигурност за нас като клуб. Андре е топвратар, който доказа качествата си за "Аякс" през годините и е много популярен сред феновете. Надявахме се за условно наказание или по-къса забрана, защото той не е взимал лекарството с цел подобряване представянето си на терена", заяви изпълнителният директор на гранда от Амстердам Едвин ван дер Сар.