Бъдещето на един от двата гранда в българския футбол - "Левски", остава неясно. Кризата в "синия" клуб продължава да бъде водеща спортна тема. Тема, по която днес се очаква да има развитие.

Но за да я проследим от само ѝ начало, трябва да се върнем до 2015 г., когато Тодор Батков обяви, че се разделя с акциите на клуба. Оттогава начело на "сините", през кратки периоди от време, се сменяха различни ръководства. "Левски" влезе в спиралата на задлъжняване към държавата и към фирми, футболисти и треньори. Едни кредити се изплащаха с други кредити при много понеизгодни условия.

През 2019 г. Васил Божков, чрез своя приближен Георги Попов и негови фирми, пое финансирането на "Левски". Двамата днес са в Дубай, след като българската прокуратура им повдигна 11 обвинения.

Божков влезе на ст. "Георги Аспарухов", когато задълженията на клуба бяха над 30 млн. лева. За една година той успя да погаси дългове към Националната агенция по приходите (НАП) в размер на 16-17 млн. лева, както и да намали цялостната сума на около 5 млн. лева. Сключиха се споразумения за разсрочване, вноските се погасяваха редовно, даде се рестарт на школата.

И така до януари, когато започна разследването срещу Божков. Той веднага напусна страната. "Левски" изпадна в тежка криза. Първите действия на ръководството бяха да потърсят други фирми, които да спонсорират клуба. Това отне много време, затова феновете, чрез най-различни инициативи, дарения и кампании, успяха да съберат за февруари месец над 1,2 млн. лв. Чрез тях се изплати задължението към НАП и най-належащите плащания, включително и по съдебни дела от изминали години.

След това настъпи пандемията от коронавирус, заради която задълженията започнаха да се увеличават, а приходите, поради липсата на мачове, намаляха. Феновете на "Левски" успяха да изкупят билетите за мача срещу "Лудогорец" - около 10 000, който първоначално трябваше да се играе без публика, а след това беше отложен за неопределено време. Последва спешна среща между изпълнителния директор Павел Колев и лидерите на фенските организации.

Ясно е вече, че утре (14 май) започва да тече 30-дневният срок, в който "сините" трябва да подадат молба за несъстоятелност, ако не се намери изход от тази ситуация.

Пред bTV Божков отговори и на феновете, които дни преди това го попитаха какво смята да прави с акциите. Той изрази готовност да ги даде. Това обаче предизвика по-голяма несигурност, тъй като нямаше конкретика кога и на кого. Самият Божков напомни, че е вложил 25 млн. лева в "Левски" и това се превръща в неговия най-голям актив, тъй като всичките му други сметки са запорирани заради обвиненията.

Междувременно привържениците поискаха от министър-председателя Бойко Борисов да съдейства. Единият вариант е да бъде вдигнат запорът на сметките, по които Васил Божков подпомага финансово клуба. Другият е да бъде отпуснат безлихвен кредит на "Левски", за да могат да бъдат изплатени възнагражденията поне на футболистите. Играчите вече имат право да напускат, въпреки че това е най-силният актив на клуба.

Баскетболният треньор Константин Папазов пръв се свърза с Божков, за да преговаря за акциите. Стигна се до миналата неделя, когато, при гостуването си в предаването "120 минути" по bTV, той обяви, че има обещанието на Васил Божков и акциите ще му бъдат изпратени до София.

Акциите вече са България, а дали ще бъдат прехвърлени на Папазов и накъде ще поеме "Левски" - предстои да разберем.