Ако животът е един пъзел, за да го наредим, понякога се нуждаем от помощ в намирането на липсващите части. Тогава трябва да се доверим на останалите и да повярваме в силата на добротата.

В тази история попълването на едно парче води до усмивка за едно 16-годишно момче, което сбъдна своята спортна мечта.

Благодарение на баскетболния клуб за хора с увреждания на „Левски“, репортаж на bTV и съпричастността на дарителите, 16-годишният национал Цветомир Цветков вече се радва професионална баскетболна количка. Моментът е специален, както за него, така и за съотборниците му, които го посрещнаха с аплодисменти.

Кампанията по набиране на средства стартира от капитана на тима – Димитър Костов, който показа нагледно какво означава да бъдеш лидер. Думата, зад която, освен слава, стоят и десетки отговорности.

„За мен вече животът ми е кауза. Баскетболът на колички е нещо много голямо за мен. Аз съм твърде малък за този спорт. В главата ми мина идеята да се осъществи кампанията. Следих, бях участник в тази кампания. Емоциите, хубавите чувства ги поех в себе си. Много хубави месеци бяха, особено като се събраха парите.“, споделя Димитър Костов.

При оставащи 4000 лв. до заветната цел, репортажът на bTV докосна сърцата на зрителите. Нужните средства бяха събрани за по-малко от 48 часа.

„Зарадва ме страшно много, че за толкова бързо време събрахме парите. Момчето заслужава. Усетих, че хората ни подкрепят и сме ги докоснали, което е най-важното - да докоснеш човека, който от малкото, което има, дава.“ – коментира капитанът на БКХУ „Левски“.

А емоциите на Цветомир не стихват. Той все още се вълнува, сякаш вижда баскетболната количка за пръв път.

„Казах си: „Уау, това моята количка ли е?“! Изобщо не очаквах това нещо да се случи, наистина. Много комфортна, много маневрена, много бърза. Уникална е!“, разказва той.

„Това доказва, че българите имаме сърца, искаме да помагаме. И когато видим смисъл в нещо, всички се включваме в идеята“, споделя треньорът на тима – Владимир Искров.

Успешната кампания дава ценен урок и надежда за 16-годишния баскетболист, който е категоричен: „Има още останали добри хора.“

След като Цветомир вече има баскетболна количка, от „Левски“ са си поставили нова амбициозна задача: събирането на средства за специализиран бус, с който да се придвижва за своите гостувания и националният отбор по баскетбол на колички.

„Това е наша цел от близо 4 години. Половината път сме изминали и съм сигурен, че няма да трябва да чакаме още 4 години, за да се случи. Сумата, която събираме, е около 100 000 лева, а ние вече сме събрали близо 50. Сбъднете още една наша мечта: направете така, че отборите в София и националния отбор на България да има специализиран бус, благодаря Ви!“, призовава треньорът на "Левски" Владимир Искров.

С успешния край на кампанията, Цветомир иска да вдъхне увереност на хората с увреждания, че мечтите се сбъдват само ако силно вярваме в тях.

„Пример, който съм се старал да давам и ще давам, доколкото мога, е това да не се отказват. Защото, ако се откажеш и спреш да правиш каквото и да било, и си останеш вкъщи, ти няма да си социален. Да си социален в нашето положение също е трудно, но се постига. С повече усилия, разбира се.“

Заедно със своите съотборници, близки и приятели, той реди своя пъзел на живота, поставяйки последното парче в него - този на сбъднатите мечти.

„Нямах изобщо никаква представа какво щях да правя, ако не беше баскетболът. Той ме предпази от това да не бъда сам. "Заедно" - това е ключът към успеха. Защото, когато си сам, можеш да направиш едно нещо, но когато си с много хора, можеш да направиш много неща“, споделя 16-годишният Цветомир – момчето, което отказва да се примири със съдбата си. Въпреки всичко.

Каузата на БКХУ "Левски" за закупуване на специализиран бус може да подкрепите ТУК.