Големият спортист, с редки изключения, е и голям човек. За него не бива да съдите по броя на титли, медали и рекорди, а по делата му.

Жест на благородство от страна на най-добрата българска плувкиня Екатерина Аврамова докосна сърцата на стотици. В неделя, след като стана шампионка на международния турнир Black Sea Cup във Варна, тя обяви, че дарява премията си за лечението на тежко болно дете.

Аврамова, която въпреки че от 2014 г. плува за националния отбор на Турция, продължава да държи националните рекорди на България в три дисциплини: 50, 100, 200 м гръб, реши да подкрепи 15-годишния Николай Витанов и семейството му. Момчето води битка с онкологично заболяване на костите и в момента се намира в клиника в Истанбул.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by(@ek.avramova)

"Здравето е най-важното нещо към, което всеки трябва да се стреми. То е най-голямото ни богатство! Него не можем да заменим за медали, слава или пари“, написа в своите социални мрежи плувкинята минути след края на турнира в морската ни столица и добави:

"Участието ми в Black Sea Cup беше с една единствена цел: да спечеля наградния фонд и да се опитам, макар и с малко, да помогна на едно младо момче. В разцвета на силите си, Ники и семейството му са изправени пред голяма трудност, а именно борбата с рядка болест, която “изяжда” здравето, усмивката и детството на това дете!"

Екатерина Аврамова – участник на олимпийските игри в Лондон 2012 и в Рио 2016, ще предаде премията си на майката на Ники – Лидия, тъй като мъжът ѝ Илия е в Истанбул, където не се отделя от сина им по време на лечението.

На този етап сумата, необходима на Ники и близките му е 90 000 евро. За химиотерапията на Ники в клиниката в Турция са необходими 25 000 евро, а за самата операция 50 000 евро, ще бъдат нужни средства за терапията и след хирургическата интервенция на детето.

Всеки, който желае да направи дарение, може да го направи по банкова сметка:

BG09RZBB91551013381511
BIC: RZBBBGSF
Титуляр: Nikolay Iliev Vitanov

Профили и в Revolut и PayPal:

Revolut:
IBAN: LT17 3250 0040 5836 5012
BIC: REVOLT21
0894489673

PayPal: lvitanova78@gmail.com
Public profile: @lvitanova