Феновете на "Левски" са отказали на собственика на основния спонсор на клуба Васил Божков, да протестират против промените в Закона за хазарта, които засегнаха фирмите му. Това заяви пред bTV председателят на Националния клуб на привържениците на "сините" Степан Хиндлиян.

"Отказахме му да излезем на улицата и да протестираме в защита на Националната лотария и търкането на талончета. Нещо, което той явно е очаквал, че ние ще направим. Нека хората да се замислят какво би се случило. Да, действително аз можех да мобилизирам една немалка част от хората да излезем и да протестираме. Щяхме да го направим, да се стигне до ексцесии, до много неприятни сцени. След което прокуратурата повдигна обвиненията на Васил Божков. Къде отиваше публиката на "Левски" тогава? Какво петно щеше да бъде лепнато на публиката на "Левски"? Какво щеше да каже за публиката на "Левски" държавната пропаганда и медиите, които обсъждат не интереса на Божков, а другия? Колко време щяхме да бъдем търкаляни в медийното пространство като хора, излезли да протестират в защита на някакъв бизнес, който е обект на наказателно преследване?", каза Хиндлиян пред bTV.

Той говори часове, след като финансовият благодетел на "Левски" заяви, че Хиндлиян има близки връзки с министър-председателя Бойко Борисов.

"Да искам извинение от подлогата на Бойко, който да ходи да му припява... Абсурд! Степан Хиндлиян му припява. Така се държи" - бяха думите на Божков. Той се включи на живо по телефона от Дубай в предаването "Тази сутрин".

"Когато направихме две срещи с господин Божков през януари месец тази година, след което се взе решение да се видим с премиера, господин Борисов лично на мен ми се скара, и това е документирано, че съм го плашил с протести. Днес господин Божков ме нарича "подлога" на господин Борисов". И двете страни са недоволни, което лично мен ме удовлетворява, защото това идва да ми покаже, че съм си свършил работата както трябва и съм защитавал интересите на "Левски". От тук нататък всеки има право да говори, да интерпретира по какъвто начин пожелае. В някаква известна степен разбирам емоциите и чувствата на господин Божков. Това нещо не ме изненадва, не го приемам лично. Това е част от играта", заяви Хиндлиян.

Снимка: Lap.bg

"Най-вероятно не е очаквал, че от позицията на парите и влиянията, с които разполага, някой ще му откаже нещо, за което той иска да се случи тук и сега. Само ще припомня, че година преди това искахме официална среща с господин Божков - да се запознаем, да поговорим за нашите разбирания за "Левски". Той не откликна на такава среща", каза още той.

"Ако хората, които не са подкрепили Божков и тяхното лице - аз, сме подлоги на Борисов, то хората, които застават плътно зад господин Божков, може да кажем, че са негови подлоги. Аз не искам да се фокусираме върху това. Големият въпрос е какво правим с клуба?", попита Хиндлиян.

В момента "Левски" е в тежко финансово състояние, след като бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на клуба - компания за спортни залози, собственост на Божков.

Феновете, с писмо до министър-председателя Бойко Борисов, призоваха запорите върху сметките на компанията да бъдат вдигнати, за да може да се издържа клуба, или държавата да даде кредит на "Левски".

Самият Борисов изрази готовност да помогне финансово на "сините", но само ако собствеността бъде сменена.

"Аз не представлявам всички привърженици на "Левски". "Левски" има много привърженици. Може да ги даде на тези, които вчера бяха готови да дадат 3 млн. лева", заяви Хиндлиян.

Снимка: Lap.bg

В медиите се появи декларация, подписана от част от миноритарните собственици, в която се призоваваше Тръст "Синя България" да плати по номинал акциите, получени като дарение. 

След това част от тях заявиха, че не са подкрепяли такова предложение.

"Една част отрекоха, ама други не са се отрекли, така че да им ги даде на тях. Към този час продължава да бъде неясна ситуацията. Това ме притеснява, както и притеснява здравомислещите хора, които не се подвеждат по опити за дребни манипулации. Динамични са нещата, променят се постоянно", заяви Хиндлиян.

Какво каза и какво не каза Васил Божков днес.