Ръководството на Българския футболен съюз, в лицето на вицепрезидентът Емил Костадинов, обяви, че е почти невъзможно да се мисли за изиграване на всички мачове от сезон 2019/2020 в Първа лига у нас.

До края на редовния шампионат остават два кръга, но след отборите трябваше да се разделят на Първа шестица и Втора осмица, за да играят помежду си. Футбол у нас не се играе от 13 март, когато беше въведено извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

"По принцип има два варианта, но на практика според няма как да се доиграе целият шампионат. На теория може, но трудно ще се случи. Реалният вариант е да се доиграе редовният сезон с последните два кръга и Купата на България", каза Костадинов на брифинг в централата на Българския футболен съюз.

"Ние зависим от Националния оперативен щаб. Има препоръки на УЕФА. До 27 май всяка федерация трябва да даде предложение по какъв начин ще завършат съответните първенства. Крайният срок за завършването им беше удължен до 3 август. Когато Националният оперативен щаб обяви какво се случва с извънредното положение, кога отборите ще започнат отново да тренират... вече сме обявили, че 20 дни по-късно ще започне първенството, за да могат отборите да имат време за подготовка. С конкретна дата не се наемаме, ясно ви е защо.", добави Христо Запрянов.

В понеделник (21 април) Изпълкомът на централата проведе заседание, на което беше решено първенствата в Първа и Втора лига да се доиграят, когато епидемиологичната обстановка позволява. 

Снимка: Lap.bg

От БФС обявиха още, че сезонът в Трета лига приключва, като трябва да се изиграе бараж в Югозападната група, което предизвика недоволството на отборите в нея.

"Изпълкомът узаконява решения на други две инстанции. В случая Зоналния съвет и Аматьорската футболна лига", коментираха от БФС.

Вчера (23 април) от УЕФА заявиха, че ще направят авансови плащания към отборите, за да ги подпомогнат в трудната от финансово естество ситуация, когато не се играят мачове.

"Позитивната новина за клубовете, не само за българските, е, че УЕФА моментално започва да изплаща парите за повиквателни за националните отбори. 17,7 млн. евро ще бъдат разпределени между 16-е отбора, които са на бараж за Евро 2020. Клубовете ще получат пари за футболистите, които са били повикани за европейските квалификации и турнира Лига на нациите. Между 3200 и 630 000 евро ще получат общо 676 клуба от федерациите членки на УЕФА, в зависимост от играчите, повикани в националните отбори", казаха от БФС.

Снимка: Lap.bg

От Централата обявиха, че ще помогнат на клубовете, като намалят съдийските такси и вноските за членство в Професионалната лига.

"Нашето предложение с господин Касабов е за отборите от Първа и Втора лига, както и ако има мачове от турнира за Купата на България, съдийските такси ще бъдат намалени. Не е много, но на първи етап можем това да направим. Общо се намаляват с 20-30%, което не е никак малко в този труден период за всеки клуб. Ще предложим на Професионалната лига, защото всеки клуб има такса "членство", те да бъдат драстично намалени за следващия сезон", заяви Костадинов.

"Федерацията плаща съдийските такси на всички елитни групи. Това е един голям ресурс, който отделя федерацията за клубовете и мисля, че това ще бъде в помощ на всички професионални клубове. На този етап е това", добави той. 

От БФС обявиха, че са обезпечени топки за всички аматьорски клубове - около 4000.

bTV призовава: останете си вкъщи!