Европейският шампион по борба в категория до 55 кг Едмонд Назарян, се прибира в България след триумфа си на първенството на Стария континент в Рим преди дни. Пред родните журналисти той разкри тайната на успеха си - тренировки и желанието да докаже, че е най-добър в своята категория.

"Почти всички не очакваха от мен такъв дебют. Водеха ме само за опит, да видят как се боря, как се чувствам. Настройвах се във всяка среща и исках да докажа, че мога да надвия най-силните борци в моята категория. Просто ми се получи и съм много щастлив. Не мога да го обясня с думи. Баща ми, целият в сълзи, гледам го и викам: "Какво направих аз? Успях да стана шампион при мъжете!". Голямо нещо! Не се отказвам! Винаги, до край! Тръгвам, взимам още медали, колкото се може повече искам да придобия в този спорт. Родих се като нормален, после лека-полека тренирах и ми се получава", заяви Назарян.

На летище "София" той беше посрещнат от бивш и настоящи борци, които по шампионска традиция го вдигнаха на ръце и го закичиха с лаврови венци.

Снимка: Lap.bg

Това е първа титла за Еди - син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян, при мъжете. Той има два златни медала при подрастващите от европейски първенства.

На финала в Рим Назарян победи действащия европейски шампион Виталий Кабалоев от Русия със 7:4. 

Той постигна този триумф само на 18 години и 23 дни.

Снимка: Lap.bg

Така Назарян прекъсна 3-годишната пауза, в която български представител в мъжката борба не беше печелил златен медал.

"Тренирам всеки път, за да донеса такава радост на своите приятели, на цяла България. Винаги ще се старая да видя това настроение тук. Като вярвам в себе си, всичко се получава. Това е мотото на баща ми - вярвай в себе си. Няма значение кой е пред теб. Излизаш и бой докрай. До последната секунда даваш всичко от себе си и всичко става", заяви той.