Димитър Бербатов официално откри кампанията си за президентския пост в Българския футболен съюз. Новият шеф на централата ще бъде избран на предстоящия конгрес на 25 юни.

"Официално откривам кампанията ми за президент на Българския футболен съюз. Мисля, че моментът е дошъл. Започнали сме да работим активно", така Бербатов откри пресконференцията си.

В екипа му влизат неговите приятели и бивши съотборници в националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров, както и членът на Изпълнителния комитет в оставка Петър Величков.

Снимка: Instagram

Към тима на Бербатов се присъединява синът на бившия треньор на ЦСКА и младежкия национален отбор Александър Станков - Борис Станков, който доскоро е бил част от международния отдел на БФС, където работи в продължение на 9 години. Адвокат Георги Владов бе представен като част от кантората на "Динова, Русев и съдружници".

"Кои сме ние? Настъпвам в нова глава от своето професионално развитие. Решили сме да има симбиоза между футболни хора и хора, които са били дълго в бизнес управлението и знаят чисто административно как се случват нещата. Държа връзка със Стилиян Петров. Той ще бъде част от бъдещия Изпълком. Другият човек е Мартин Петров – радостен съм, че тези хора са в моя живот и продължаваме да поддържаме отношения и идеологията ни е сходна."

Снимка: Lap.bg

"Трябва да поемем отговорност за бъдещето на нашия футбол. От другата страна е Петър Величков, вече говорихте с него, с него намерихме общ език, в който си мисля, че е за доброто на българския футбол. По-малко познатото име е Боби Станков, който се присъедини към нашия екип и е много важна част от него. Завършил е в УЕФА образователна програма за футболен мениджмънт. Това е човек, който знае как се случват нещата и има познания в УЕФА, извън България. Опитът му е безценен. Имаме и юрист в нашия екип, без който няма как да се случи професионална и отговорна работа. Това е Георги Владов. Той иска да търси правдата и разумните решения."

"Това е ядрото, което движи нещата от доста време, както и много други хора, които няма смисъл сега да ги нареждаме на масата. Те имат желанията и намеренията да променят нещата както са, защото има нужда. Силата, която ни обединява, е че нещата трябва да станат по по-добър начин. Тези хора знаят, че имат моето "Благодаря". Те предоставят мнения и идеи, които се обсъждат и дебатират. Всяка една добра идея е добре дошла при нас. Не знаем всичко, затова се учим и растем. Затова хората, които търсят промяната, но нямат сцената да кажат какво искат, са добре дошли при нас. Футболът е за всички нас, а не за мен", каза Бербатов.

Снимка: Lap.bg

"Всичко е в процес на избистряне и на работа. Липсва стратегия за развитието на българския футбол. Държа контакт с президента на футболната федерация в Румъния. Президентът е по-млад от мен и е избран преди пет години. Тяхната стратегия е показана в 60 страници и можем да вземем пример от тях. Хубаво е да взимаме пример от държави, които са до нас."

"Би било глупаво аз и Стилиян да не използваме връзките в УЕФА, които имаме. Трябва да има прозрачност, професионализъм и партньорство. Все неща, които всеки може да каже, че иска, но не ги прави. Един от основните приоритети пред нас е създаването на стратегия за развитието на българския футбол в следващите 10 години с основен фокус юношеския футбол."

"Аз съм тръгнал от там, така че съм съпричастен. Работа с държавата. Повишаване на интереса към футбола в България. Някой трябва да помогне на българските деца. Повишаване на българските съдии, треньори. Борба с уредените и нерегламентирани залагания с българския футбол, расизмът. Теми, които са винаги на дневен ред. Реструктуриране на БФС с цел превръщане на организацията в прозрачна структура. Трябва да се адаптираме към ситуацията."

"Мандатност на президента. Имаш три мандата, това са 12 години, това е достатъчно време да си прокараш идеите. Това не е бащиния. Ако за 12 години не си успял, просто ставаш и освобождаваш мястото си на следващия."

Снимка: Lap.bg

"Ние сме далеч от това, че знаем и можем всичко. Особено сега. Обстановката в държавата е, каквато е. Аз съм далеч от политиката и не искам да давам мнение. Фактът, че излизам сега и представям идеите си кое и как трябва да се случи, гарантирано с моя екип и идеологията, която имаме, може да не е достатъчно за някой. Не искам да има сравнения, ние си работим по нашите изборни идеи. Имаме мотивация да направим нещата към по-добро. Бях успял в моята професия, но сега влизам в различно поприще. Не знам защо БФС е толкова апетитен. За мой късмет успях да създам кариера извън България, в която постигнах всичко, което искам, с едно-две изключения. Изградил съм образ в обществото за човек, който има отговорност."

Снимка: Lap.bg

"Призивът е към клубовете, няма място за страх. Всички ние сме в това заедно. Промяната е тук. Едно от най-важните неща е, че нашият екип ще ходи при всички клубове. Ще се отиде при всички клубове, да им се сподели програмата ни, идеите ни. Ако има такива сигнали за заплахи, нека да ни се обадят."

"Ще разберете кои клубове ме издигат, но това ще бъде впоследствие. Скоро чух мнение, че на аудиозапис има четирима души, които са подали оставки, което прави общо девет души. Мисля, че утре на Изпълкома трябва финално да знаем кой ще подава оставки. Гледайки в момента Изпълкома и хората, които са там, нека първо те си решат кой е подал оставка и кой не. За нашия си Изпълком, който подготвяме, впоследствие ще разберете кои хора ще са в него. Вече казах за Стилиян и Мартин, което е достатъчно."

Снимка: Lap.bg

"Промяна на формата ще бъде престъпление. Това ще бъде посегателство върху феърплея. До онзи ден всички протестирахме срещу Суперлигата, защото няма изпадащи, но в същия момент изпадаме в такава ситуация, което е неприемливо".

"Чакат ни натоварени дни, в които трябва да покажем уважение към всеки един клуб и да изложим идеите си. Сигналите, за които споделих, са напълно реални. Явно има определен страх, щом в медиите излезе бележка, в която се пише, че еди кой си клуб не иска да има конгрес."

Снимка: Lap.bg

"Споменах с чувство на хумор, че има скрити и открити кандидати. За момента имаме информация, че определени хора имат апетити за президентското място. Добре дошли са, аз не се страхувам от конкуренцията. Ако някой си мисли, че аз съм същият човек отпреди 10 години, значи жестоко се лъже. Като съм си говорил с близки и приятели, са ме питали: "Защо ти е да влизаш в тези ла**а?" Това ми показва, че нещата не са както трябва. Това показва някакво примирение. Имам дълг. Ако не променя нещо, ставам съучастник, а доста време бях съучастник", каза още Бербатов на пресконференцията, продължила два часа.