На 21 май 1904 г. в Париж представители на седем европейски страни подписват договор за учредяването на Международна футболна федерация - ФИФА.

В началото на 20 век става наложително създаването на организация, която да координира футболните мачове на ниво национални отбори. По онова време олимпийските игри вече трупат популярност, а в програмата им присъства и футболен турнир.

Първоначално ролята на организатор на събитието се пада на Великобритания заради безспорния факт, че футболът се ражда именно там. Но британците отказват идеята за създаване на ФИФА, затова официални лица от Франция, Белгия, Дания, Нидерландия, Испания, Швеция и Швейцария слагат подписите си под споразумението. На 23 май се провежда първият Конгрес на ФИФА, на който французинът Робер Генер е избран за първи президент на световната централа. И тъй като всички събития се провеждат в Париж и първият избран президент е французин, всички документи на ФИФА били на френски език.

Първият турнир под егидата на ФИФА се провежда през 1906 г., но участниците се оплакват от лошата организация. Вследствие и на няколко икономически фактора, Герен подава оставка и за президент е избран англичанинът Даниел Улфoл.

Преди това Великобритания не е част от организацията и най-ожесточено критикува действията на ФИФА.

Улфол е начело на организационния комитет на футболния турнир, проведен на олимпийските игри през 1908 г. Общо взето състезанието е добро, макар че ФИФА изпитва проблеми с определянето на статута на някои играчи. Само на аматьори е позволено да участват на олимпийски игри.

През първите години на съществуването си, дейностите на ФИФА включват само европейски държави. През 1909-а се присъединява Южна Африка, три години по-късно Аржентина, а през 1913 година - САЩ.

Първото световно първенство по футбол се провежда през 1930 г. под ръководството на французина Жул Риме, който наследява президентското кресло от Улфол девет години по-рано. Форумът е в Уругвай, а първи световен шампион става именно съставът на домакините.