Рождество Христово - светлият празник, който събира хората, помага им заедно да забравят несполуките и да погледнат с надежда към бъдещето. Именно това се случва на този ден преди 106 години, дори в разгара на Първата световна война. Тогава Великобритания и Германия прекратяват сраженията на Западния фронт за 24 часа, в които си разменят подаръци и... изиграват футболен мач.

Историята започва на Бъдни вечер през далечната 1914 г. Немските войници решават да украсят барикадите си, а междувременно припяват коледни песни. В другия лагер цари същото настроение. Следва необявено официално празнично примирие.

Двете армии си разменят подаръци между окопите, а носталгията по футбола ги кара да изиграят мач или по-точно нещо като такъв, тъй като теренът е замръзнал, кален, неравен и осеян с ями от снаряди. Наоколо има и огради с бодлива тел.

"Отборите" са съставени от по 50 човека. Германия печели с 3:2. Срещата е широко отразена от британските медии. В писмо до тях майор Бърти Фелстед - ветеран от войната, описва мача като "истинско и изключително странно чудо".

Впоследствие се появяват сведения, че и на други места по фронта, насред ничията земя, са били проведени подобни футболни срещи. В повечето случаи войниците не разполагали с истинска топка, а използвали кълба от шапки, дори тенекиени кутии.

През 2014 г. 100-годишнината от футболния мач бе отбелязана с откриването на специален паметник на "Коледното примирие".

УЕФА публикува клип, в който звезди на световния футбол четат писма на участвали в Първата световна война, разказващи за необикновения двубой.

Мачът вдъхнови и реклама на известна верига супермаркети, чийто клип докосна сърцата на милиони: