Валерий Розов счупи световния рекорд в страховитата дисциплина бейсджъмпинг, като стартира от 7700 метра над морското равнище.52-годишният руснак се записа в историята на 25 октомври в Хималаите. Той летя в продължение на 90 секунди и се приземи върху ледник с надморска височина 6000 метра.

Така Розов подобри собственото си върхово постижение от 5 май 2013 г., когато скочи от 7220 метра на Еверест. Тогава той прекара във въздуха почти минута при скорост около 200 км/ч.

Роденият в Нижни Новгород Валерий е една от големите звезди на световния бейсджъмп. През 2009 г. той скочи в активен вулкан в Камчатка, през 2010 г. - в Антарктида, през 2011 г. - от Монблан. Освен това Розов е двукратен световен шампион по парашутен спорт (с над 10 000 скока) и европейски първенец по алпинизъм.

Както предполагате, бейсджъмпингът е спорт с висока смъртност. На 3 октомври друг руснак - Ратмир Нагимянов, загина във френските Алпи. Парашутът му не се отвори и той се заби в триетажна къща. 32-годишният Нагимянов участваше в състезание по скачане с така наречения крилат костюм. Видео от последните му мигове бяха качени в интернет.

На 18 август италианският бейсджъмпър Ули Емануеле намери смъртта си в швейцарските Алпи по време на снимки на поредния си скок. Долината Лаутербрунен е особено популярна сред екстремните скачачи. Според неофициални данни там са умрели над 40 от тях. Според очевидци 30-годишният Емануеле се врязал фатално в скала.

През септември 2014 г. след 36-месечни тренировки италианецът осъществява най-трудния скок - прелетява пред дупка с ширина едва два метра. Действието се развива именно в Лаутербрунен, а видеото ще удиви дори свикналия с какво ли не зрител.

Друг италианец - Армин Шмидер, загина по време на пряко излъчване във Фейсбук в Швейцария. "Днес всички ще летят с мен. Но само ще слушате, защото сложих смартфона в джоба си", обявява той преди старта на онлайн транслацията. След това се чуват само свистенето на вятъра, писъкът и ударът. Полетът продължава около минута. След това тишината се нарушава от звън на камбани и блеенето на овцете, пасящи наблизо. Потребителите в социалната мрежа съобщават за инцидента на спасителите, които по-късно откриват безжизненото тяло.

През май 2015 г. умира и Дин Потър. 43-годишният скачач и 29-годишният му съотборник Греъм Хънт се разбиват в Калифорния. Парашутите им така и не се отварят.

И все пак - може би най-известният скок е дело на Феликс Баумгартнер. Той не е класическият бейсджъмп, но ще се помни винаги. Той полетя от стратосферата на височина 40 км и пада свободно цели 4 минути. Така счупи два рекорда - за височина и скорост. Австриецът ускори до 1357,6 км/ч и стана първият човек, пробил звуковата бариера (1193,256 км/ч) без превозно средство.