Новият селекционер на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски отива на крака в Атина заради Александър Везенков. Той се надява да склони "Олимпиакос" да пусне крилото за мачовете от евроквалификациите. 

Барчовски лети за гръцката столица на 30 януари. Тогава "Олимпиакос" играе срещу "Баскония" в Евролигата. Везенков е в страхотна форма, а битката за пускането му в националния отбор ще е трудна. На 21 февруари България гостува на Гърция, а 3 дни по-късно е домакин на Латвия.

"Шеста квалификация ще водя за европейско първенство. Не знам дали ще бъда най-добрия треньор, но надали ще има такъв, който да е водил повече отбор в квалификации, и на две европейски също. 21 победи и 25 загуби е активът ми в официалните мачове... Пожелавам си, и на мен, и на отбора, федерацията и всички нас, да се подобри този баланс в следващите години. Трудно е да се поеме отбор, който е изградил нещо. Моята роля е да надградя. Дано моят опит да помогне", започна Барчовски.

"Съставът за официалната подготовка ще е скъсен вероятно до 14 човека. 24 са картотекираните за ФИБА"

"Дий Бост пристига на 18 февруари. Везенков има желание, трябва да пътуваме до Атина на 30 януари, ще използваме и Димитър Ангелов. "Олимпиакос" има лоши отношения с местната федерация. Гърците обаче имат някакъв проблем с Рик Питино, който има договор да води националния тим само за олимпийската квалификация, но не и за европейските. Ще направим всичко възможно, което зависи от нас", продължи селекционерът.

"Павел Маринов и Станимир Маринов се възстановяват, първоначалният ми разговор бе да бъдат на този лагер, имаха огромно желание. Те са част от този отбор, ако не сега, в бъдеще. Преценихме, че на този етап няма смисъл да пътуват, не са готови. Павлин Иванов го повиках, по лични причини ме помоли да не участва, но заяви желание да бъде в състава след това. Аз откликнах"

"Не мислех за тази позиция, защото смятах, че Любо Минчев трябва да продължи да работи. Колебания нямат само лудите!"

"Целите са класиране, не ме интересува на кое място. Видях състава на Латвия, дори и без техните отсъстващи, пак имат доста неясноти. "Панатинайкос" има мач на 21 февруари, денят на нашия мач с Гърция, например. Не ми е ясно с какви отбори ще играем. Ще правим разузнаване в последния момент. Като рейтинг ние сме по-назад от Гърция и Латвия. Този мини лагер ще помогне. Ние се събираме и малко по-рано от тях през февруари, и дано това помогне", завърши Барчовски.

Цялата пресконференция на националния селекционер: