Международният олимпийски комитет (МОК) ще увеличи размера на плащанията към националните олимпийски комитети за подготовка за олимпийските игри в Токио с 25,3 милиона долара, съобщава пресслужбата на организацията.

Игрите трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, но поради пандемията от коронавирус бяха отложени с 12 месеца за лятото на 2021 г. 

Размерът на субсидиите за отделните национални комитети се увеличава от 46,7 милиона долара на 57 милиона долара. Това решение ще позволи на националните комисии да издържат на допълнителните разходи в очакване на най-големия спортен форум.

Другите 15 милиона долара от сумата ще бъдат разпределени по Програмата за солидарност, която се удължава с една година и ще помогне на 1600 атлети от 185 страни.

Субсидиите на МОК са насочени към покриване на транспортни разходи, разходи за живот, командировки и оперативни разходи.

От МОК обявиха също, че вътрешните избори за ръководство на националните олимпийски комитети, които се провеждат на всеки четири години и са обвързани с олимпийските игри, могат да бъдат отложени по изключение.

bTV призовава: останете си вкъщи!