Общо 20 нови инвалидни колички получиха баскетболните отбори в България. 

Осигуряването на спортните съоръжения е част от проект на Българска федерация  баскетбол по новата „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания”, който ММС финансира със 100 000 лв. С тях са закупени топки, екипировка и 20 колички за трите клуба в страната „София – Балкан“, БК „Варна 2010“ и БК Джавелин (Бургас), като са заделени средства за още 5 колички, предвидени за четвърти отбор, който в момента се сформира в Пловдив.

По проекта БФБ получи и финансиране за организацията на Първото държавно първенство по баскетбол на колички, за 4-ма треньори, координатори и помощен персонал, които работят с 41 баскетболисти и за транспортни разходи. Състезанието ще се проведе на 14 и 15 май във Варна.

 „Вярвам, че това са най-добре инвестираните средства на министерството за развитие на спорта за хора с увреждания. Смятам, че нашето общество е в дълг към тях. Прекалено много финанси и внимание отделяхме върху печеленето на медали от международни състезания. Трябва да направим спортните съоръжения и спорта достъпен за възможно най-много хора с увреждания, защото той може да им даде допълнително сили и да кали харктерите им, тъй като живеят в много сериозни затруднения. Медалите са важни, но не на всяка цена. Параолимпийската асоциация и всички федерации, които развиват спорт за хора с увреждания трябва да знаят, че ще получат държавна подкрепа, ако работят за осигуряване на възможност на повече хора да спортуват. Благодаря на общините, които помагат като Варна и Бургас и нека останалите градове да се чустват мотивирани да създават отбори за хора с увреждания. Те ще получат нашата подкрепа”, заяви Красен Кралев.

Капитанът на БК „София-Балкан” Борис Томов заяви, че той и неговите съотборници не са вярвали, че ще получат толкова сериозна държавна помощ.

„В момента са купени колички за цяла България и има средства за още 5 колички, което е невероятно и ще позволи създаването на още един отбор. Това е много важно за нас, защото само за 1 година имаме 4 нови момчета, които вече имат нови колички, направени специално за тях. Това ще ни позволи да използваме старите за развитие на женския ни отбор”, заяви Борис Томов.

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и председателят на Националната баскетболна лига Константин Папазов също благодариха на министър Кралев за оказаната подкрепа.

С новата „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” се увеличават средствата и коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания.

До сега федерациите, развиващи съответния спорт за хора в неравностойно положение, не бяха подпомагани, но от 2016 г. вече получават директно финансиране за тази си дейност. 

Общата стойност на Програма е 1 420 000 лв., което е с 234 014 лв. повече в сравнение с 2015 г., когато цялостното финансиране на спорта за хора с увреждания бе в размер на 1 185 986 лв.

По нея за пръв път средства получават още Българска федерация по гребане - 100 000 лв., Българска федерация по канадска борба - 100 000 лв. и Българска федерация по конен спорт - 40 000 лв.