Част от девойките, които се състезават индивидуално за националния отбор на България по художествена гимнастика, намериха начин да тренират, въпреки ограниченията заради пандемията от коронавирус.

На 27 ноември влезе в сила нова заповед на министъра на здравеопазването у нас - Костадин Ангелов, а преди дни срокът ѝ беше удължен до 31 януари. Според нея се преустановяват всички тренировъчни и състезателни дейности за лица под 18 години. Така младите ни гимнастички няма как да тренират пълноценно в България.

На помощ се притече майката на европейската шампионка на лента при девойките Стиляна Николова - Паулина, която през 1983 и 1985 г. става първа в света като част от националния ансамбъл на България.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Днес тя живее в Египет, а в последните дни, по нейна покана там тренират Стилияна, Ева Брезалиева и Катрин Цонева. Те се подготвят под вещото ръководство на треньорката им в националния тим Валентина Иванова.

В Египет те имат на разположение зала и стадион за обща физическа подготовка. А останалото време прекарват в дома на Паулина Николова и съпругът ѝ.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика

Младите надежди на българската художествена гимнастика успяват да разгледат и местните забележителности, докато си почиват от тренировките. Видяха от близо пирамидите в Гиза и успяха да се качат на камила.

Те ще се приберат на родна земя на 23 декември.

Снимка: Българска федерация по художествена гимнастика