"Всички ние сме толкова различни. Всеки живее в неговия собствен свят и най-важното за всички различни хора е да имат едно и също право на живот!" - тези думи ги изрича една жена с една необикновена мисия в живота.

Всеки ден, всяко едно от нейните "деца" е шампион! В своя специален свят! И поне за няколко часа те чувстват, че са като всички останали, като нас. И че някой вярва в тях!

Снимка: bTV

Този някой е Тина Димитрова - бивша баскетболистка на "Марица" Пловдив и "Септември". Тя е от онзи особен вид хора, които видимо горят в професията си. Тя е една нестихваща енергия, повярвала, че там, където се срещнат баскетбола и едни специални младежи – всичко е възможно.

"Дълго време тези хора не са били на преден план, но има една дума в целия живот. Ние трябва да променим отношението си един към друг, към себе си, към работата. Тогава мисля, че нещата ще тръгнат в по-добра посока. В началото бяха 8 деца. Сега са 28, който когато може идва. Когато вкарат кош, се радвам, колкото и те, но моята цел не е това. Искам тези хора поне малко повече да могат да се оправят сами, защото това е голямата болка на техните родители. Какво ще се случи с тези деца, когато един ден останат сами.", споделя Тина.

Снимка: bTV

Всичко започва преди 4 години. Тина и фондация "Паралелен свят" стартират проекта "Специалния отбор", чиято цел е интеграция на хора с увреждания чрез баскетбола. Тина взима пример в Италия, където работи в продължение на 10 години.

Снимка: bTV

"Там съм виждала големи хора, собственици на големи фирми в костюми да бършат устата на деца с увреждания. Останах шокирана от отношението. Видях нещата, които си заслужават. Тези хора са щастливи и виждат смисъл да продължат. Всъщност моят учител и е Уилям Босели, който ми каза "Вие, нормалните хора, никога не виждате това, което имате, а винаги търсите това, което нямате". Това страшно ме впечатли, тогава се разплаках. Поредният урок, който ми даде. Търсете, виждайте това, което имате, друго ще го постигнете", спомня си тя.

Снимка: bTV

Така, стъпка по стъпка, мисията на българката дава резултат. „Специалистите“, както ги нарича Тина, стигат до турнири в Италия и Турция.

"Съжалявам, че не успях да запиша първото пътуване. От излитането... такива емоции, толкова смях. Най-тъжното беше, че италианците пляскаха и ги подкрепяха, а имаше хора в самолета, които казваха, че са изтеглили късата клечка, сядайки до тях. Те минаваха първия път с роделите, после абсолютно сами се чекираха. Бяха толкова горди, че са го направили сами. За тях това беше толкова голяма емоция, те виждат съвсем различен свят. Те го приемат все едно цял живот са живеели в Италия, знаят пица, джелато… Създават емоции.", разказва тя.

Снимка: bTV

По време на срещата ни с Тина и „Специалния отбор“, екипът ни получи най-хубавата изненада. Най-красивата картина, подарена от сърце, а не защото трябва! От специалните! Те са я нарисували! Цветна и пъстра точно като тях, и като мечтите им. 

“Преди няколко дни бяхме на абитуриентски бал на капитана на отбора, той вкарва много тройки и иска да учи актьорско майсторство. Уникален е! Танцува и пее. Има други, които мечтаят да си създадат семейство, да имат деца. На други мечтата е да се събираме просто по-често заедно, искат да отидем отново в Италия. Най-интересната мечта е на Денис, който иска да стане полицай и да носи оръжие, но знае, че оръжие не се дава така лесно. Иска да се вози на хеликоптер, дори е видял цената му, и сега иска да събираме парите за това негово изживяване", разказва Тина и добавя категорично:

Снимка: bTV

"Искам да виждам в техните очи – радост, единственото, което искам да виждам. Искам да са щастлив!"

В нашия изпълнен с емоции ден, всичко завършва с музика, танци и усмивки. В един шарен свят, в който всеки трябва да има едно и също право на живот. Защото тези хора отдавна са разбрали много по-добре от нас какво е животът. Точно заради това имат най-големите усмивки, имат най-големите сърца. И струва ми се – тяхната мисия в живота е точно това. Да научат нас - онези, които имаме всичко, да виждаме и ценим всичко онова, което притежаваме!

Снимка: bTV