Германският тенисист Миша Зверев бе глобен с рекордните 45 000 долара след отказването му в първи кръг на Откритото първенство на Австралия. Тенисистът бе наказан съгласно новото правило, наречено "Участие в първи кръг", наложено от Борда на Големия шлем.

Новата наредба = цели да ограничи участието на състезатели в първия кръг на турнирите от Големия шлем, които имат контузии, но започват мача. Впоследствие се стига до момента, в който те се отказват по време на своите двубои. Санкцията е рекордна за турнир от Големия шлем за проява на корта.

32-ият в схемата Зверев пристигна в Мелбърн с травма, но въпреки въведеното правило, той излезе на корта в първия кръг срещу корееца Хьон Чун. При резулатат 2:6, 1:4 във втория сет обяви своето отказване, но прибра сумата от 47 000 долара.

Новото правило, наречено "Участие в първи кръг", гласи, че тенисистите ще бъдат глобявани с полагащото им се от наградния фонд, ако не се представят на корта съобразно "професионалните стандарти". Отказването по време на срещата е един от факторите, които ще бъдат взимани под внимание.

Честа практика сред контузени играчи е само маркират участие, отказвайки се по време мача, с цел да приберат парите от наградния фонд. По този начин заемат място в основната схема за някои от идващите от квалификациите. Новото правило цели пресичане на тези неспортсменски практики.

Ако контузеният играч се откаже преди началото на турнира, той прибира половината от полагащото му се от наградния фонд за участие в първия кръг. Играчът, който влиза на негово място, т.нар. "щастлив губещ", взима останалата част от наградния фонд.