Знаете ли коя е Мирослава Вавринцова? Едва ли сте чували това име. Но, ако ви кажем "Мирка, съпругата на Роджър Федерер", в съзнанието ви ще изникне жена, седнала в най-важната ложа на най-важните турнири. 

Мирка е една от институциите в тениса! Тя е част от живота на един от най-големите шампиони в света от 2000 г. насам. И всъщност Мирка е по-важна от всички онези 20 титли от Големия шлем, които Роджър има в колекцията си.

Снимка: Getty Images

Днешната ни героиня е родена на 1 април 1978 г. в градчето Бойнице в централна Словакия. Когато е на 2 години, цялото семейство се мести в Швейцария. Така че не е изненада, че Мирка е по-скоро швейцарка. 

През 1987 г. баща ѝ я води на тенис турнир, където се среща с бившата номер 1 в света Мартина Навратилова. Именно носителката на 18 титли от Големия шлем дава първите указания на Мирка в тениса. 

Снимка: Getty Images

Кариерата на бъдещата госпожа Федерер не е кой знае колко впечатляваща. Най-доброто ѝ класиране в световната ранглиста е 76-о място през 2001 г. Тогава тя достига и до трети кръг на Откритото първенство на САЩ. 

Година по-рано пък среща един човек, който ще преобърне живота ѝ. Роджър Федерер и Мирка са част от швейцарския тим за олимпийските игри в Сидни. През 2002 г. двамата играят на смесени двойки в турнира "Хопман Къп".

Снимка: Instagram

Мълвата гласи, че именно Маестрото успял да върне вярата в любовта на своята бъдеща съпруга. Малко преди да го срещне Мирка разваля годежа си с богат мъж от арабския свят. Според италианското издание "Джиоа", тя пази тази история в дълбока тайна дълги години, като дори самият Роджър научава по-късно.

Мирка слага край на спортната си кариера през 2002 г. заради контузия в крака. 

Снимка: Getty Images

Когато връзката им с Федерер се задълбочава, тя започва да го следва на всички турнири. 

Двамата вдигат сватба на скромна церемония в Базел през 2009 г. 

Снимка: Instagram

Без медиен шум, ревниви към личното си пространство и пестеливи към изявления и демонстрация на чувства - така живеят Мирка и Роджър и днес.

Е, те не са сами! Цели 4 чифта крачета тичат около тях. Мирка ражда два пъти. През 2009 г. на бял свят се появяват близначките Майла и Шарлийн. През 2014 г. семейството отново приветства близнаци - Лео и Лени!

Снимка: Getty Images

В тенис средите често се чува шегата, че след време династията Федерер може да доминира, както на сингъл, така и на двойки!

Снимка: Getty Images

Интересен факт е, че всички шестима членове на семейството пътуват заедно за всеки един от турнирите на Роджър. В ложата на швейцареца е пълно! И обикновено натам са насочени обективите на камери и фотоапарати. 

Не си мислете, че това кара Мирка да бъде безупречна в своя външен вид. Всъщност, тя често получава упреци, че не изглежда като съпруга на шампион. Няма ги дизайнерските дрехи, грим и прическа по последна мода. 

Снимка: Getty Images

Но пък това в случая не е важно! С успешната си кариера Роджър си е заслужил прозвището Маестрото. А Мирка? Нея можем да наречем успешен продуцент!

Съветваме никой да не се подиграва на външния вид на жена, за която Федерер казва: "Ако Мирка ми каже, че не иска да пътува повече, приключвам с тениса!"