Втори медал за България от олимпийските игри в Рио. Мирела Демирева спечели сребро в скока на височина.

Това е първо отличие за страната ни в леката атлетика от 16 години насам. За последно Тереза Маринова спечели злато в Сидни през 2000 г.

26-годишната Демирева направи един несполучлив опит на 188 см, след което бе безгрешна на 193, а после и на 197 и по този начин изравни личното си постижение.

За последно България е имала финалистка на олимпийски игри в скока на височина през 2000-а, когато Венелина Венева се класира 9-а, а през 1996 г. Стефка Костадинова стана олимпийска шампионка. 

Това е осми сребърен медал и общо 19-ти за България в леката атлетика от олимпийски игри. Златните отличия до момента са пет - на Иванка Христова в тласкането на гюле, Христо Марков - троен скок, Йорданка Донкова - 100 м бягане с препятствия, Стефка Костадинова - скок на височина и Тереза Маринова - троен скок. 

Сребърният медал от Рио 2016 е най-големият успех в кариерата на Демирева. По-рано през сезона тя се класира втора и на европейското първенство по лека атлетика в Амстердам.

Испанката Рут Бейтия стана олимпийска шампионка, след като успя да скочи 197 см от първи опит. Българката също преодоля тази височина без проблем, но остана на второ място заради несполучливия опит на 188 см. Бронзът е за хърватката Бланка Влашич.

До последната височина от 2 м достигнаха четири състезателки, но нито една от тях не успя да запише успешен опит.

Среброто на Демирева е второ отличие за страната ни от игрите в Бразилия. Преди това с бронзов медал ни зарадва Елица Янкова в кат. до 48 кг на женската борба.