Спортист номер 1 на България за 2016 г. Мирела Демирева заяви, че е разочарована от представянето си на световното първенство в зала в Бирмингам. Българката завърши на 6-а позиция в крайното класиране с резултат 189 см.

Тя преодоля тази височина от трети път, като остана далеч от личното си постижение за сезона от 195 см, което щеше да ѝ гарантира сребърен медал.

"Разочарована съм. Резултатът ми е изключително слаб. Знам, че съм готова, но днес не успях да се реализирам. Все още работя върху разбега си, но това не е оправдание. В крайна сметка за мен е важно, че съм здрава. Зимата не беше голямата ми цел. Въпреки това, си направих лично постижение (б.а. на турнир в Карлсруе на 3 февруари)", коментира след финала Мирела Демирева. 

Шампионка с 201 сантиметра стана рускинята Мария Ласицкене, която записа 38-а поредна победа от с средата на 2016 година насам. След като си осигури първото място, тя опита да преодолее 207 сантиметра и да подобри рекорда на световните първенства в зала на Стефка Костадинова от 205 сантиметра от Индианаполис 1987 г. И в трите опита обаче Ласицкене бе далеч от успеха. 

Защитаващата титлата си от Портланд 2016 Ващи Кънингам (САЩ) завърши втора със 193 сантиметра, а със същото постижение трета се нареди Алесия Трост (Италия).