Министерството на здравеопазването препоръча на Българския футболен съюз да отложи Конгреса за избор на нов президент. От футболната централа бяха насрочили събранието за 11 декември, но, според здравните власти, това е "нецелесъобразно", предвид усложнената епидемична обстановка у нас, съобщава "24 часа".

От изданието публикуват и писмо с препоръката от Министерство на здравеопазването:

"Във връзка с постъпило в Министерството на здравеопазването Ваше запитване с вх. № 62-00-95/3.11.2020 г. относно провеждане на Общо събрание (Конгрес) на Българския футболен союз (БФС), Ви информираме, че предвид големия брой лица, пристигащи от цялата страна, които следва да вземат участие в мероприятието, категорично считаме за нецелесъобразно неговото присъствено провеждане.

В условията на утежнената епидемична обстановка в страната поради разпространението на COVID-19 препоръчваме отлагане на Конгреса, което е допустимо от действащо законодателство и Устава на БФС".

Снимка: Ладислав Цветков

Първоначално Конгресът за избор на нов президент на БФС трябваше да се състои през лятото на 2020 г., но повишаването на броя на заразени с коронавирус у нас принуди членовете на Изпълнителния комитет да го преместят за зимата. 

От октомври 2019 г. футболната централа се управлява от временния президент Михаил Касабов. Той застана на поста, след като Борислав Михайлов подаде оставка. Причината беше расисткият скандал по време на мача между България и Англия (0:6). Тогава срещата беше прекъсната от непристойни скандирания, а президентът напусна националния стадион преди последния съдийски сигнал. В последствие министърът на младежта и спорта Красен Кралев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че държавата няма да си сътрудничи с БФС, ако Михайлов е начело.

Снимка: Lap.bg

Последният конгрес за избор на президент на футболната централа се проведе на 16 февруари 2018 г. Тогава Михайлов спечели четвъртия си мандат начело.

Желание да участват в нови избори до сега заявиха президентът на "Марица" Пловдив Христо Христов, бившият собственик на "Нефтохимик" Христо Порточанов, както и бизнесменът Петър Величков, който обяви, че в щаба му ще влезе голмайстор номер 1 на националния отбор Димитър Бербатов.